Budi dio naše mreže
Izbornik

Jednakost među svima temelj je pravednoga društva

Beč (IKA)

Otpravnik poslova Stalne misije Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) mons. Simon Kassas govorio je 21. srpnja na sastanku Stalnoga vijeća te organizacije u Beču te istaknuo važnost sudjelovanja žena u političkom, gospodarskom i kulturnom životu, prenosi Vatican News.

U svjetlu čvrstoga uvjerenja pape Franje, jasno iznesenoga u apostolskoj pobudnici Amoris laetitia, da valja vrednovati žene zbog svih njihovih sposobnosti koje proizlaze iz njihova ženskog genija koji je bitan za društvo, Sveta Stolica podupire načelo potpune i istinske jednakosti između muškaraca i žena kao temelj pravednoga i demokratskoga društva. Sveta Stolica, osim toga, nada se punom uključivanju žena u vidiku poslijeratne obnove te, u budućnosti, za sprječavanje oružanih sukoba, istaknuo je mons. Kassas.

Govorio je o konkretnim koracima za unaprjeđenje jednakosti između muškaraca i žena. Prvi je korak prepoznati važnost sudjelovanja i zauzimanja žena na svim područjima javnoga, političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života. Posebno je potrebno zajamčiti veliki prostor za veće uključivanje žena, osobito u sprječavanju rata, u procesima pomirenja, rehabilitacije i obnove društva u poslijeratnim situacijama, kako bi se izbjeglo ponovno izbijanje oružanih sukoba, istaknuo je mons. Kassas te podsjetio kako se u prošlosti više puta pokazala dragocjenom konstruktivna i važna uloga koju žene mogu imati u sprječavanju i rješavanju sukoba.

Osvrćući se potom na 2021. godinu i na uspjehe koje je postigla Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, otpravnik poslova je istaknuo da se Sveta Stolica slaže s izazovima s kojima se valja suočiti u promicanju jednakosti između žena i muškaraca, te cijeni napore izvršnih struktura OESS-a, usmjerene na sprječavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i djevojkama. Ti napori uključuju jamstvo sigurnoga radnog mjesta za žene u našoj Organizaciji, jamstvo jednakih mogućnosti za sudjelovanje žena u političkom i javnom životu, promicanje sudjelovanja žena u gospodarskom, društvenom i kulturnom životu, te olakšavanje rada i radnih uvjeta kako bi se ženama i muškarcima omogućilo nositi se s dvostrukim odgovornostima u obitelji i na poslu. Sveta Stolica stoga izražava svoje odlučno zauzimanje za dijalog i produktivno zalaganje kako bi se unaprijedila prava i autentična jednakost između ženā i muškaraca, istaknuo je mons. Kassas.

Ključne riječi:
mons. Kassas OESS uloga žene