Budi dio naše mreže
Izbornik

Jeruzalemska Grčka pravoslavna patrijaršija nakon napada traži zaštitu svetih mjesta

Jeruzalem (IKA)

Nakon napada na crkvu u Jeruzalemu u nedjelju 19. ožujka, jeruzalemska Grčka pravoslavna patrijaršija zatražila je međunarodnu zaštitu za sveta mjesta, objavila je KNA.

Izvorna kršćanska nazočnost u Svetoj zemlji” nalazi se u „velikoj pogibelji”, piše u izjavi Jeruzalemske patrijaršije objavljenoj u nedjelju navečer.

Prema navodima patrijaršije, grčki pravoslavni episkop i svećenik napadnuti su tijekom nedjeljnog bogoslužja u pravoslavnoj crkvi Svetog groba Blažene Djevice Marije u podnožju Maslinske gore. Patrijaršija žali zbog „ovog okrutnog zločina u korizmi”, koje se ne može ničim opravdati, prenosi KNA.

Grčka pravoslavna patrijaršija pozvala je međunarodnu zajednicu da hitno intervenira, kako bi se jeruzalemskim kršćanima i njihovim svetim mjestima, uključujući i crkvu Svetog groba, zajamčila sigurnost i zaštita. Teroristički napadi radikalnih izraelskih skupina na crkve, groblja i kršćansku imovinu kao i fizički i verbalni napadi na svećenike „u međuvremenu su gotovo uvijek na dnevnom redu” i predstavljaju kršenje međunarodnog prava, piše u priopćenju patrijaršije, koja zahtijeva i pravne korake protiv počinitelja.

Prema navodima izraelske policije, u nedjelju je uhićen 27-godišnjak iz južnog Izraela pod optužbom da je željeznom šipkom nasrnuo na vjernike tijekom bogoslužja. Pritom nije nitko ozlijeđen niti je počinjena materijalna šteta. Policija je priopćila kako smatra „svaku vrstu nasilja teškom” i poručila je kako će „čvrstom rukom postupati u slučajevima nasilja uopće, a posebice na svetim mjestima”.

Katolički biskupi u Svetoj zemlji su u subotu 18. ožujka izvijestili o pucnjavi u četvrtak 16. ožujka navečer u franjevačkom samostanu i pripadajućoj školi u Nazaretu. Nadležni predstavnik Latinskog patrijarhata u Jeruzalemu, biskup Rafic Nahra, izjavio je kako je riječ o „krajnje opasnom i zabrinjavajućem presedanu” usmjerenom protiv škole koju vodi Crkva i pozvao na hitnu istragu slučaja. Ni u ovom incidentu nije bilo ozlijeđenih.