Budi dio naše mreže
Izbornik

Jeruzalemska policija i kršćani najavili bolju suradnju u budućnosti

Jeruzalem (IKA)

Nakon brojnih napada na kršćane u Jeruzalemu, izraelska policija i predstavnici kršćanskih zajednica najavili su bolju suradnju u budućnosti, objavila je u utorak 8. kolovoza KNA.

U posljednje je vrijeme bilo mnogo izazova i „prijezira vrijednih i sramotnih postupaka, koji zaslužuju osudu“, izjavio je zapovjednik jeruzalemske policije Doron Turgeman, prema policijskom priopćenju objavljenu u utorak nakon susreta s predstavnicima kršćana.

Turgeman je zapovjedio policiji da otvoreno i tajno „provodi istragu protiv svakoga tko počini zločin iz mržnje, vandalizam i nasilje bilo koje vrste protiv vjerskih ustanova i pojedinaca“ u jeruzalemskom Starom gradu.

Policija „ima obvezu prema vašoj osobnoj sigurnosti i slobodi vjeroispovijesti“, rekao je Turgeman predstavnicima kršćana.

U razgovoru je osim šire rasprave o najnovijim napadima na kršćane u Jeruzalemu bilo riječi i o prilagodbi sigurnosnog koncepta tijekom pravoslavnog slavlja Uskrsa, „svete vatre“ u crkvi Svetog groba. Strogi izraelski sigurnosni propisi vezani za mali crkveni prostor u prošlosti su često izazivali žestoke rasprave s pravoslavnima.
U okviru 16 policijskih istraga zbog kaznenih djela protiv kršćana, od početka godine uhićena je 21 sumnjiva osoba, priopćila je policija. U pojedinim slučajevima protiv počinitelja je već podignuta optužnica.
Predstavnici kršćanskih zajednica u Jeruzalemu u posljednje su vrijeme često javno upozoravali na verbalne i fizičke napade. Poglavito mladi vjerski fundamentalisti pljuvali su na kršćane.

To je su najružniji i daleko najčešći događaji kojima su izloženi kršćani u Jeruzalemu, tvrdi policija. Takvi postupci vrijeđaju ne samo vjerske osjećaje ljudi, nego u velikoj mjeri štete ugledu Države Izrael u svijetu, posebice među kršćanima, navodi se u priopćenju jeruzalemske policije.

Na kraju susreta, jeruzalemska policija čestitala je jeruzalemskom latinskom patrijarhu Pierbattisti Pizzaballi na promaknuću, nakon što ga je papa Franjo nedavno imenovao prvim kardinalom u povijesti sa sjedištem u Jeruzalemu.

Ključne riječi:
Jeruzalem kršćani policija