Budi dio naše mreže
Izbornik

Jeruzalemski latinski patrijarhat ograničio uskrsna slavlja

Jeruzalem (IKA)

Apostolski upravitelj Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata nadbiskup Pierbattista Pizzaballa objavio je u četvrtak 26. ožujka navečer smjernice za Veliki tjedan i uskrsna slavlja u doba pandemije koronavirusa.

Za nekoliko dana počinje Veliki tjedan, središte liturgijske godine, no u ovim su nam okolnostima mogućnosti slavlja vrlo ograničene, istaknuo je nadbiskup. S obzirom na stroge i različite mjere u borbi protiv širenja zaraze različitih vlasti na području dijeceze i dodatni izazov različitih jezika i kalendara, nadbiskup Pizzaballa pozvao je na pridržavanje temeljnih smjernica, u koje su uključene i one rimske.

Jedina je opća smjernica čvrsta odlučnost izbjeći individualna ili personalizirana slavlja putem medija, istaknuo je nadbiskup i pozvao na „minimum jedinstva“ pri prijenosu slavlja, jer „čini se da nema puno smisla prenositi slike trodnevlja iz praznih župa samo sa svećenikom ispred kamere“. Emitiranje nekih prethodno snimljenih slavlja je zabranjeno.

Nadbiskup Pizzaballa otkazao je procesije na Cvjetnicu, te odgodio neka druga slavlja za prigodno vrijeme. U Uskrsnoj noći pak zvonit će zvona prema preporukama Kongregacije za Istočne Crkve da bi se „omogućio trenutak jedinstva u molitvi”.

Bogoslužja trodnevlja za arapsko govorno područje prema gregorijanskom kalendaru prenosit će se za cijelu dijecezu izravno iz konkatedrale patrijarhata u Jeruzalemu, a župe koje slave prema julijanskom kalendaru pozvane su priključiti se prema vlastitoj pastoralnoj procjeni. U Jordanu će se organizirati jedno zajedničko slavlje za cijeli vikarijat, kao i na Cipru i za katoličke zajednice na hebrejskom govornom području u Izraelu.

Nadbiskup Pizzaballa pozvao je različite vikarijate i dijecezanske ustanove da priprave kratki i jednostavni prigodni materijal koji će pomoći molitvi u domovima, „jer ne znamo kad ćemo se ponovno moći okupiti na zajedničkoj molitvi“.

Spomenuo je i mogućnost primanja potpunoga oprosta za starije osobe, zatim one u bolnicama, domovima umirovljenika i sličnim okolnostima, propisane crkvenim pravom.

U razgovoru za Radio Vatikan 26. ožujka kustos Svete zemlje fra Francesco Patton rekao je da će bazilika Sv. Groba ostati zatvorena za vanjske posjetitelje ali će se u njoj i dalje moliti i slaviti mise u dogovoru s grčkim i armenskim kršćanima koji žive u tom kompleksu, pridržavajući se svih sigurnosnih zdravstvenih mjera.