Budi dio naše mreže
Izbornik

Jesenska sjednica Prezbiterskoga vijeća u Gospiću

Gospić (IKA )

Pod predsjedanjem gospićko-senjskoga biskupa Zdenka Križića u biskupskom ordinarijatu u Gospiću održana je 24. rujna redovita jesenska sjednica Prezbiterskoga vijeća.

Nakon molitve Trećega časa generalni vikar mons. Marinko Miličević najavio je dnevni red, a potom je kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao zapisnik s prošle sjednice.

Zatim je biskup pozdravio vijećnike te naglasio koliko je važan taj susret, na kojem se ne samo zajedno dijele osjećaji nad stanjem u biskupiji, nego također želi čuti razmišljanja svojih suradnika o tome, kao i njihove sugestije za unaprjeđenje rada. U pregledu glavnih događaja u biskupiji biskup je posebno istaknuo značenje, ne samo na biskupijskoj nego i na nacionalnoj razini, svetišta na Krasnu i Udbini, naglasivši kako je veoma važno sudjelovanje svećenika na slavljima u tim svetištima, poglavito njihova raspoloživost za sakrament pomirenja, pa i onda kada to traži dodatnu žrtvu. Biskup se potom kratko osvrnuo na neke protekle događaje, a zatim naveo nekoliko predstojećih, istaknuvši posebno novu pastoralnu Godinu duhovnih zvanja, duhovne vježbe za svećenike, skoru gradnju Karmela u Gospiću i prikladnog liturgijskog prostora za vjernike u Srbu.

Potom je vikar Miličević dao pregled pastoralnog plana (kalendara) za godinu 2018./19., istaknuvši neke najvažnije događaje, a zatim su kancelar Grgurić i predstojnik Katehetskog ureda preč. Nikola Turkalj izvijestili o radu i planovima biskupijskih ureda kojima su na čelu. Slijedila su izvješća i planovi povjerenstava za iduću godinu: Povjerenstvo za pastoral mladeži i za susrete pjevačkih zborova (preč. Josip Šimatović), za duhovna zvanja (mons. Miličević), za ministrante (preč. Grgurić), za župna pastoralna vijeća i za obiteljski pastoral (mons. Šporčić), za medije (umjesto odsutnog mons. Mile Pecića pregled događaja dao je vlč. Stanko Smiljanić) i za pastoral Roma (vlč. Josip Štefančić). U osvrtu na neke teme posebno se raspravljalo o tome kako što konkretnije osmisliti sadržaje za Godinu duhovnih zvanja, kako pospješiti rad s ministrantima i mladima te kako poboljšati koordinaciju biskupijskih medijskih djelatnika s medijskim kućama s kojima surađuju.