Budi dio naše mreže
Izbornik

JRS predstavlja iskustva, izazove i pozitivne prakse u integraciji osoba iz programa Preseljenja

Novi Vinodolski (IKA)

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) započela je 30. lipnja u Novom Vinodolskom trodnevni program edukacije „Iskustva, izazovi i pozitivne prakse u integraciji osoba iz programa Preseljenja“, prenosi Vatican News.

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS), kao provedbeni partner Vlade RH u projektu integracije osoba pod međunarodnom zaštitom preseljenih iz Turske te integracije i zbrinjavanja osoba po osnovi drugih oblika solidarnosti s državama članicama Europske unije organizirala je od 30. lipnja do 2. srpnja u Novom Vinodolskom s programom edukacije „Iskustva, izazovi i pozitivne prakse u integraciji osoba iz programa Preseljenja“. Stručni djelatnici Isusovačke službe za izbjeglice dijele sa sadašnjim i budućim ključnim dionicima u procesu socijalne integracije izbjeglica u naše društvo, sustavan i iskustven pregled postojećih praksi i alata za kvalitetnu suradnju institucija i civilnog društva. Edukativno-informativna izlaganja obuhvaćaju najrelevantnije korake u integraciji, uz prikaz nedavnih slučajeva i praksi.

Susret je istodobno prilika za bolje međusobno upoznavanje i povezivanje, razmjenu iskustava i znanja, razgovor te otvaranje novih suradnji.

Na otvorenju trodnevne edukacije ravnatelj JRS-a u jugoistočnoj Europi o. Tvrtko Barun, DI, predstavio je integracijske aktivnosti i rad JRS-a u sklopu projekta integracije preseljenih osoba. Riječ je o 20 sirijskih obitelji u izbjegličkom statusu koje su u sklopu europskog projekta solidarnosti, podjele odgovornosti i prihvaćanja svoj novi dom pronašle u Sisku, Karlovcu i Zagrebu, a kojima je JRS asistirao u svim koracima rane integracije, uz poticanje otvorenosti i suradnje s lokalnom zajednicom, nadležnim institucijama i volonterima.

Predavanje koje je prikazalo uvod u pravni okvir međunarodne zaštite u RH održala je Marija Vujeva, pravnica i dugogodišnja volonterka JRS-a, a prvoga dana bilo je i riječi o utjecaju medija kao odraza društvene i političke situacije te instrumenta kreiranja stavova o izbjeglicama i migracijama.

Svoje iskustvo rada s volonterima socijalnim mentorima u integraciji izbjeglica, pozitivne prakse i izazove 1. srpnja izložila je koordinatorica volontera JRS-a Zrinka Tustonjić, dok je o teoriji privrženosti u kontekstu rada s migrantima izlagala psihologinja Dijana Đapić, suradnica za integraciju JRS-a. Ulogu prevoditelja u integraciji izbjeglica iz prve je ruke objasnio Tony Toumeh, socijalni asistent i prevoditelj za arapski jezik, koji je s kolegama održao i radionicu o interkulturalnom dijalogu. U poslijepodnevnim satima Iva Lizović, pedagoginja i socijalna asistentica JRS-a govori o radu s djecom izbjeglicama i njihovoj integraciji u osnovne škole, nakon toga koordinator za integraciju JRS-a Janko Gredelj i socijalna radnica JRS-a Dajana Ravlija izlažu o integraciji na tržište rada te važnoj ulozi znanja hrvatskog jezika u procesu edukacije i zapošljavanja.

U četvrtak 2. srpnja prije završne diskusije bit će riječi i o rodno uvjetovanom nasilju, metodama prepoznavanja, sprječavanja te rada s osobama kojima je potrebna podrška i rehabilitacija.

Isusovačka služba za izbjeglice ovu edukaciju održava pridržavajući se svih važećih epidemioloških preporuka, brinući o osobnoj i zajedničkoj sigurnosti, zdravlju i dobrobiti. Važno je, kontinuirano poručuju iz te humanitarne katoličke organizacije, nikoga ne ostaviti po strani i ne zaboraviti važne teme koje pogađaju najranjivije i sve one kojima je potrebna stvarna podrška te dobra suradnja civilnog i vladinog sektora u unaprjeđenju kvalitete njihova života i ljudskog dostojanstva.