Budi dio naše mreže
Izbornik

Kanonici hodočastili u Čazmu

Čazma (IKA)

Kanonici Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola Duha Svetoga hodočastili su u ponedjeljak 17. lipnja u Čazmu, gdje je davne 1232. godine zagrebački biskup Stjepan II., uz postojeći Stolni kaptol u Zagrebu, osnovao i Zborni kaptol Duha Svetoga u Čazmi.

U čazmanskoj župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene kanonike je primio župnik i dekan preč. Dubravko Lauš, koji je govorio o povijesti župne crkve, njezinoj današnjoj temeljitoj obnovi kao i o ulozi Čazmanskog kaptola za vrijeme boravka u Čazmi. Kanonici su nakon zanimljivog i detaljnog izlaganja u crkvi izmolili srednji čas, posjetili mjesno groblje gdje se nekada nalazila zborna crkva Duha Svetoga te u gradskom muzej obišli prigodnu izložbu o Hospitalu u srednjovjekovnoj Čazmi. Na povijesno-duhovnog posjeta Čazmi, pod vodstvom ravnateljice Centra za kulturu Jadranke Kruljac-Sever, kanonici su obišli ostatke nekadašnje utvrde u kojoj je boravio biskup Stjepan II.

Bila je to prilika da se kroz hodočašće kanonici prisjete samih početaka Zbornog kaptola i njegovog djelovanja koje traje do današnjih dana.

Ovom hodočašću prethodila je svečana kaptolska sjednica koja je održana na Duhovski utorak 11. lipnja u Varaždinu. Sjednicom je predsjedao prepošt Zbornog kaptola preč. Damjan Koren, a bili su nazočni svi redoviti kanonici preč. Stjepan Najman, lektor; preč. Valent Posavec, kantor; preč. Izidor Ferek, kustos; preč. Franjo Biškup, pokorničar i preč. Antun Hoblaj, magister.

Nakon sjednice, u zajedništvu s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, kanonici su molili svečanu pjevanu Večernju u svojoj zbornoj crkvi Sv. Nikole i slavili euharistiju.

Oživljavanjem Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola Duha Svetoga od strane biskupa Mrzljaka 2017. godine, želi se nastaviti povijesni hod Zbornog kaptola kao i povezanost s Duhom Svetim koji je od početka istaknut i nalazi se u njegovom imenu i nazivu. Tako su i ovogodišnje hodočašće u Čazmu i svečana sjednica s misom na Duhovski utorak upriličeni u tu svrhu.