Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Barbarin u ponedjeljak kod Pape

Pariz (IKA)

Papa Franjo primit će u ponedjeljak 18. ožujka nadbiskupa Lyona kardinala Philippea Barbarina (68), objavila je Lyonska nadbiskupija na Twitteru.

Promatrači pretpostavljaju da će kardinal Barbarin Papi ponuditi već najavljeno povlačenje iz službe. Naime, sud u Lyonu osudio ga je 7. ožujka na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci jer nije prijavio seksualna zlostavljanja maloljetnika počinjena 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća u župi koju je tada vodio. Nakon osude, kardinal Barbarin izjavio: „Neovisno o tome što će biti sa mnom primam na znanje sudsku odluku. Želim ponajprije ponovno izraziti svoje suosjećanje sa žrtvama i ponoviti kako se njih i njihovih obitelji spominjem u svojim molitvama. Odlučio sam poći Svetome Ocu i predati mu moje odreknuće“. Francuska biskupska konferencija nije htjela komentirati tu odluku, istaknuvši samo prošloga tjedna da je to stvar osobne savjesti, prenosi Vatican News.

Kardinal Barbarin i još šestorica duhovnika početkom siječnja završila su na sudu zbog svećenika Bernarda Preynata koji je u Lyonskoj nadbiskupiji zlostavljao oko 70 djece. Tužbu je potaknula udruga žrtava zlostavljanja „La Parole Liberee” zajedno s desetoricom nekadašnjih izviđača žrtava svećenika Preynata. Kardinalov odvjetnik najavio je žalbu na presudu.

 

Ključne riječi:
kardinal barbarin Papa