Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bassetti: Poniznost, besplatnost i radost plan su rada talijanskih biskupa

Rim (IKA)

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije najavio sudjelovanje pape Franje u veljači iduće godine u Bariju na "susretu o razmišljanju i duhovnosti za mir".

Poniznost, besplatnost i radost, osjećaji su Isusa Krista koji moraju biti plan rada talijanskih biskupa da bi bili na visini svojega poslanja, kako je naznačio papa Franjo – rekao je kardinal Gualtiero Bassetti, nadbiskup Perugie i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, govoreći na početku drugog dana zasjedanja Talijanske biskupske konferencije koje se održava u Vatikanu.

„Metode i sredstva za novu misionarsku prisutnost“ tema je toga 73. zasjedanja. Radi se o poslanju koje ne znači napraviti raspored novog niza djelatnosti koje treba ostvariti, nego shvatiti novi način kako biti Crkva – rekao je kardinal Bassetti i istaknuo – To je potreba koja dolazi iz suvremene stvarnosti, ne više tako homogena kao što je nekad bila i na koju više nije moguće primijeniti isti pastoralni projekt.

Navještaj Božjeg milosrdnog očinstva koje je objavljeno u Isusu Kristu ostaje krajnji cilj Crkve – rekao je predsjednik Talijanske biskupske konferencije i objasnio: Biti ukorijenjeni u Gospodinu znači imati na srcu dostojanstvo ljudi, život koji se rađa kao i onaj koji se gasi, mlade, posao, obitelji i migrante. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti maloljetnika i ranjivih odraslih osoba, te ovih dana odobriti smjernice.

Među glavnim točkama na koje se osvrnuo kardinal Bassetti prije svega je reforma takozvanog trećeg sektora. Prema društvenim aktivnostima koje provodi katolički svijet, još uvijek postoje stare predrasude koje ne daju mogućnost za prikladno zakonodavstvo koje bi odgovorilo na potrebe stotina tisuća ljudi – rekao je kardinal Bassetti i nastavio: Radi se o svijetu projekata, prostora i vrijednosti koje bi, u slobodnom i pluralnom društvu, na svaki način trebalo podržavati i olakšavati.

Obeshrabreni smo kada se cijeloj zemlji pošalje suprotan znak, posredujući bez ikakvog opravdanja da se udvostruči oporezivanje nad ustanovama koje obavljaju neprofitabilne djelatnosti – rekao je kardinal Bassetti i nastavio – Što se tiče područja u Italiji koja su posljednjih godina pogođena potresima, potrebno je ujediniti mnogo velikodušnih i marljivih građana s onima koji imaju društvenu i političku odgovornost kako bi se obnovile mnoge kuće koje su još uvijek nenastanjene, kao i više od tri tisuće oštećenih crkava. Ovih mjeseci s državnim institucijama dogovorena je obnova 600 bogoštovnih objekata, a presudno je da se provedu uredbe i postupci.

S obzirom na Europsku uniju, budućnost Italije na kontinentu i predstojeće izbore za Europski parlament – rekao je predsjednik Talijanske biskupske konferencije – Molimo sve da prevladaju suzdržanost i nepovjerenje, te da glasaju, iako Europu osjećaju dalekom i sebidostatnom do te mjere da su je populisti i suverenisti doveli u pitanje. Talijani moraju prihvatiti Europu, ponuditi izvanrednu obrazovnu tradiciju i veliko povijesno, kulturno i vjersko blago, s kršćanstvom na koje mogu biti ponosni. To je bogatstvo koje treba obnoviti jer opasno je živjeti od sjećanja, od pozivanja na tradiciju, vjerske simbole i vanjsko ponašanje.

Mediteran je sastavni dio europskog projekta, zato će se od 19. do 23. veljače iduće godine u Bariju održati „susret razmišljanja i duhovnosti za mir“ na kojem će sudjelovati biskupi svih zemalja koje graniče s mediteranskim bazenom. Osim što je blagoslovio tu inicijativu, papa Franjo je na nju stavio svoj pečat obećavši da će sudjelovati – zaključio je kardinal Gualtiero Bassetti, predsjednik Talijanske biskupske konferencije.