Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predvodio Vazmeno bdjenje u Svetoj noći

Zagreb (IKA)

Vazmeno bdjenje u Svetoj noći Velike subote, 8. travnja, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu.

Na misnom slavlju koncelebrirali su kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Stjepan Kožul, mons. Stjepan Večković, mons. Ivan Miklenić, mons. Josip Baloban, mons. Josip Oslić, mons. Juraj Batelja i mons. Ivan Hren; rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak; odgojitelji u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić; umirovljeni svećenik vlč. Gojislav Kovačić i nadbiskupski tajnik vlč. Petar Belina.

Vazmeno bdjenje započelo je Službom svjetla kojom se Kristovo svjetlo, uskrsna svijeća, unijelo u procesiji u bogoslužni prostor. Potom je otpjevan Hvalospjev uskrsnoj svijeći te je uslijedila Služba riječi.

U prigodnoj homiliji kardinal Bozanić istaknuo je da je ova sveta noć započela liturgijom svjetla “kako bismo u tami noći doživjeli da smo sinovi i kćeri svjetla. Pozvani smo poći za Kristom, Svjetlom svijeta. Uskrsna svijeća simbol je nazočnosti samoga Krista. Prema drevnoj crkvenoj predaji ova se noć slavi u čast Gospodinu. Bdjenje u ovoj noći komemorira onu svetu noć u kojoj je Krist uskrsnuo. O zaista, blažene noći koja je jedina bila dostojna znati vrijeme i čas u koji je Krist uskrsnuo od mrtvih.”

Kardinal je naglasio da se Crkva u događaju Vazma spominje prijelaza iz smrti u život i da je svjetlost Uskrsa pobijedila tamu, milost uništila grijeh, a život svladao smrt. “Ove se noći sabiremo oko uskrsne svijeće koja simbolizira Krista Uskrsloga koji reče Ja sam svjetlost svijeta, tko ide za mnom neće hoditi u tami nego će imati svjetlost života”, nadodao je Kardinal.

Na kraju homilije Kardinal je potaknuo okupljene vjernike da snažnije izraze svoju krsnu vjernost dok ona ne zasja u punini krsne zbilje te da ju potvrde sudjelovanjem u euharistiji, kao i da ustraju u dobrim odlukama, a radost Uskrsa donose svojim bližnjima.

Nakon homilije uslijedio je treći dio Vazmenog bdjenja – krsna služba u kojoj je Kardinal blagoslovio vodu te su obnovljena krsna obećanja. Na kraju slavlja kardinal Bozanić čestitao je Uskrs okupljenim vjernicima i udijelio Božji blagoslov.

Svečano misno slavlje na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova, 9. travnja 2023., zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u 10 sati u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu 28. Prijenos svete mise bit će moguće pratiti na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije.