Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić u Novom Jelkovcu predvodi euharistijsko slavlje prigodom obilježavanja 25. obljetnice pohoda pape Ivana Pavla II. Zagrebu i Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

Zagrebačka nadbiskupija obilježava dvadeset i pet godina otkako je sv. Ivan Pavao II. u teškim godinama rata i stradanja pohodio Republiku Hrvatsku te predvodio svečano euharistijsko slavlje na zagrebačkom hipodromu 11. rujna 1994. Taj povijesni događaj obilježit će se euharistijskim slavljem na prostoru buduće župne crkve i svetišta sv. pape Ivana Pavla II. u Novom Jelkovcu (Dragana Plamenca bb – kod Osnovne škole), koje će u srijedu 11. rujna predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić s početkom u 18.30 sati.

U povodu obilježavanje obljetnice prvog pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj utorak 10. rujna održana je u prostorijama Nadbiskupskoga duhovnoga stola u Zagrebu konferencija za novinare.

Govoreći na konferenciji za tisak rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i član organizacijskoga odbora tadašnjega Papina pohoda prof. dr. sc. Željko Tanjić istaknuo je kako „spomen na ovaj događaj nije neko puko sjećanje na prošlost, nego zapravo uprisustvovljenje preobražavajuće snage događaja koji nas je tada sve prožeo zahvalnošću Bogu za nadu, vjeru i vjernost hrvatskoga katoličkog puka i cijeloga hrvatskog društva“.

Podsjetio je da je hrvatski narod u Papinoj osobi, službi poglavara Katoličke Crkve, porukama, gestama očinske ljubavi osjetio i doživio pohod Kristovoga duha njegovoj Crkvi koja „hrabri da ostanemo vjerni, ne gubimo nadu, budemo hrabri, ustrajemo na putu pravednoga ostvarivanja nacionalnih i narodnih težnji u temeljima i na temeljima kršćanske katoličke uljudbe, poštujući dostojanstvo svake osobe, spremni na opraštanje i povjerenje kako bismo bili graditelji mira i pravednoga društva.“

Mons. Zlatko Koren rekao je kako je Papa prije dvadeset pet godina u Hrvatsku došao biti s nama, ohrabriti nas u onim složenim okolnostima kao glasnik mira koji je pokazao novu nadu i novu perspektivu. Istaknuo je također da su Ivan Pavao II. i stvarnost hrvatske slobode toliko usko povezani da hrvatski čovjek, iako ne zna protumačiti, osjeća da ga je taj papa na poseban način volio i bio s njim onda kada su mu mnogi drugi okretali leđa.

Prijenos misnog slavlja moći će se gledati na Laudato TV ili slušati na Hrvatskom katoličkom radiju.