Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Cupich o slavljenju mise po izvanrednom obliku i pastoralnoj provedbi "Traditiones custodes"

Chicago (IKA)

Kardinal Blase Cupich iz Chicaga brani pooštravanje pravila glede slavlja mise po izvanrednom obliku rimskog obreda i ističe da je motuproprijem “Traditionis custodes” papa Franjo pokrenuo “povratak na jedinstveni oblik slavlja", prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Kao odgovor na pitanje koje mu je postavila skupina svećenika kardinal Cupich je u članku za američki blog Pray Tell napisao: “Jednostavno rečeno: Papa želi jednu i istovjetnu molitvu u cijeloj Crkvi rimskog obreda, koja izražava njezino jedinstvo. Ne postoje dva oblika rimskog obreda”. Liturgijskom reformom pojavilo se nešto novo u području obreda: “Ostavljamo prethodni način slavljenja sakramenata iza sebe i biramo novi oblik”. Drugim riječima, ne postoje dva oblika rimskog obreda, jer riječ “reforma” znači napustiti “prethodni način slavljenja sakramenata” i usvojiti novi.

Tako je bilo i s drugim reformskim dokumentima kao što su Zakonik kanonskog prava iz 1917. i Katekizam Katoličke Crkve iz 1993., u svjetlu kojih “nikome ne bi palo na pamet tvrditi da se prethodni oblici još uvijek mogu koristiti, jednostavno zato što riječ reforma nešto znači. Reforma stoga mora značiti isto i u pogledu liturgijske reforme”, istaknuo je kardinal hrvatskoga podrijetla.

Postoje tri vodeća načela koja su važna za primanje i provedbu Papina motuproprija “Traditiones custodes” iz 2021. godine. Ponajprije, tu je jedinstvo Crkve. Benediktova “dozvola za korištenje prijašnjeg oblika liturgije trebala je zaliječiti razdor s Pijevim bratstvom, ali to nažalost nije postignuto”, primjećuje kardinal. Benedikt XVI. (2005.-2013.) ponovno je dopustio stariji oblik misnog slavlja pod određenim uvjetima i opisao ga kao drugi oblik jednog rimskog obreda, no papa Franjo je sada u velikoj mjeri poništio te ustupke.

Kao drugo načelo kardinal Cupich u Papinoj odluci vidi želju da se Drugi vatikanski koncil i reforme koje se na njemu temelje budu šire priznate. Treće, Franjo želi ojačati odgovornost mjesnih biskupa.