Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Koch o spomen-skupu u Yad Vashemu

Vatikan (IKA)

Na Svjetskom forumu o holokaustu u povodu 75. obljetnice oslobođenja Auschwitza okupili su se 23. siječnja u Jeruzalemu predsjednici država i vlada 50 zemalja svijeta. 

Predstavnik Svete Stolice kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstva za vjerske odnose sa židovstvom ocijenio je u razgovoru za Vatican News tako velik broj sudionika jasnim znakom protiv rastućega antisemitizma naših dana.

Antisemitizam nije završeno poglavlje u nekoj povijesnoj knjizi, već i danas uzima maha, a govori svjetskih čelnika u Yad Vashemu pokazali su da oni ozbiljno shvaćaju taj izazov, istaknuo je kardinal Koch. Napomenuo je da su uzroci antisemitizma u različitim zemljama vrlo različiti, nacionalizam i populizam su među važnijima, ali nazočan je i općeniti strah od stranaca koji je onda usmjeren prema židovstvu. Kardinal je upozorio da se zabrinutost i strah onih koji su podložni antisemitizmu moraju shvatiti ozbiljno i pomoći im da ih nadiđu. „Ne može se zabraniti strah – to bi bilo kontraproduktivno”, poručio je kardinal Koch.

Ključne riječi:
Jeruzalem kardinal koch Yad vashem