Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Müller smatra kako Vatikan nije dovoljno odlučno reagirao na zbivanja u Njemačkoj

Würzburg (IKA)

Bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller rekao je u utorak 28. ožujka za njemački katolički tjednik „Die Tagespost“ kako Vatikan nije dovoljno odlučno reagirao na odluke što ih je donio „Sinodalni put“ u Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj, prenosi Katolička novinska agencija (KNA).

„Od početka su podcijenili cijeli postupak i ‚teutonski bijes‘ (furor teutonicus), te se stoga moraju povući povijesne usporedbe“, izjavio je kardinal Müller. Podsjetio je na doba Reformacije i crkvenog raskola u 16. stoljeću, ustvrdivši kako tada Rim nije poduzimao ništa ili je poduzimao kasno, te je stoga suodgovoran za otpadništvo velikih dijelova Katoličke Crkve u sjevernoj Europi.

Nadležne službe u Vatikanu prave si iluziju o odnosima u Njemačkoj i ne djeluju dovoljno energično sukladno svojoj odgovornosti za jedinstvo Crkve, rekao je kardinal Müller. To međutim, nastavio je, ne umanjuje odgovornost za „puzajući njemački raskol“, za koji će biskupi odgovarati svome Sucu, „ako i misle da će na posljednjem sudu proći pozivajući se na većinske odluke“. Prema riječima kardinala Müllera, to je „velika tragika sadašnjeg trenutka crkvene povijesti“.

Bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere predbacio je reformskim snagama u Njemačkoj kršenje temeljnih pravila crkvenog nauka. Svjetovnim rječnikom, riječ je o kršenju ustava, poručio je. Kao primjer naveo je dopuštenje blagoslova istospolnim parovima, što je, kako kaže, formalno nevažeće, a „sadržajno heretično“. „To je u suprotnosti objavi i njezinu razumijevanju braka, kao i naravnoj razumski utemeljenoj antropologiji“, rekao je kardinal Müller.

Pritom je kritizirao i papu Franju, koji prema njegovim riječima, nije objasnio svoje razumijevanje sinodalnosti. Štoviše, sve ostavlja „jako otvorenim, te si svatko može pod tim nešto razumjeti, što hoće“, rekao je.

Podsjetio je da je činjenica da se biskupi na temelju svoje službe okupljaju na sinodi. „Ali sad iz toga činiti apstraktno načelo koje se može ispuniti proizvoljnim sadržajima, to dovodi do zbrke“, poručio je. Dodao je da je Isus Krist osnovao Crkvu te da papa nije gospodar Crkve koji sutra može uvesti novi model. Papa i teolozi mogu pokušati jasnije istaknuti određene vidove, ali ne može se iz hijerarhijskog, sakramentalnog ustroja Crkve „prijeći u sinodalni, dakle kvazi demokratski ustroj i time u pučku vladavinu u političkom smislu“, zaključio je kardinal Müller, a prenosi KNA.