Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Müller u Zagrebu gostovao na konferenciji o krizi vjere u Crkvi

Zagreb (IKA)

"Stojte čvrsto u vjeri" bila je tema Druge međunarodne konferencije koju je Apologetska udruga "Blaženi Ivan Merz" organizirala 18. studenoga 2023. u Zagrebu.

Plenarno izlaganje na temu “Zašto nas Božja istina oslobađa” održao je bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller. Odgovarajući na pitanja sudionika, kardinal Müller je, među ostalim, naglasio: “Istina, polog vjere, Kristov nauk i nauk apostola vrijedi za sve. Ali ako se određeno političko stajalište postavi kao glavni kriterij, tada se – da tako kažemo – unutar Crkve vrši pritisak, što se već dogodilo mnogo puta u povijesti, primjerice kod arijanizma, pelagijanizma ili donatista koji su uvijek bili vrlo nasilni u Crkvi, primjerice, prema sv. Atanaziju ili sv. Augustinu. Podmukla stvar u vezi s tim je da se katolička vjera doživljava kao jedno od više jednakovrijednih mišljenja, ali Katolička Crkva nije zbirka bilo kakvih mišljenja i ideja i projekata. Katolička Crkva temelji se na objavljenoj Božjoj istini i kriterij mora biti sigurnost u tu objavljenu istinu.”

Nakon predavanja kardinala Müllera, o odnosu istine, uvjerenja i tolerancije govorio je umirovljeni biskup Chura u Švicarskoj mons. Marian Eleganti, a ostali govornici o teškim problemima suvremene Crkve i načinima kako ostati vjeran Kristu i Crkvi.

Razloge održavanja i naziv konferencije pojašnjava predsjednik Udruge Ivan Poljaković: “Naslov i temu konferencije smo uzeli iz duhovne ostavštine pape Benedikta XVI., koji je u svojoj oporuci napisao: ‘Stojte čvrsto u vjeri, ne dajte se zbuniti’. Mislim da je očito da je i njemu bilo jasno da postoje određene krize u Crkvi. Razlog konferencije je upravo taj – da pružimo vjernicima poruku nade i jednu otvorenu raspravu o tome što se događa u Crkvi. Nažalost, to je kao tabu-tema u Hrvatskoj, jer o tomu ne pišu ni svjetovni, ni katolički mediji. Iako neki laici pišu o tome, konferencija je dobra prilika da se čuje jednog prelata, jer mnogo više znači kad dođe neki prelat Katoličke Crkve i obrazloži nam polog vjere i kaže više o toj krizi u Crkvi. Iako se vodimo kao katolička zemlja, znamo da mnogi nominalni katolici ustvari žive kao pogani. To je razlog da se naprave, na neki način, nove misije. Konferencija je, ukratko, poziv na obraćenje.”

Predviđen je i okrugli stol o temi “Kako ostati čvrst u vjeri u vremenu konfuzije?”, a najavljeno je i predstavljanje knjige “Na braniku – Apologetski priručnik br. 1”. U večernjim satima sudionici su pozvani sudjelovati u misi koju će po izvanrednom obliku rimskog obreda predslaviti kardinal Müller.