Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin primio skupinu koja se bori protiv kriminalizacije homoseksualnosti

Vatikan (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin primio je 5. travnja u Vatikanu skupinu od 50 osoba koje se na različite načine bore protiv kriminalizacije homoseksualnosti.

Sastanak je novinarima potvrdio ravnatelj “ad interim” Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti. “Tom prilikom državnom tajniku predstavljen je izvještaj o kriminalizaciji homoseksualnih odnosa u karipskoj regiji”, kazao je Gisotti. “Kardinal Parolin uputio je kratki pozdrav nazočnima, ponovivši stav Katoličke Crkve u obrani dostojanstva svake ljudske osobe i protiv svih oblika nasilja”, rekao je Gisotti, prenosi Vatican News. Nakon što je čuo govore nekih od sudionika sastanka, kardinal je obećao “da će obavijestiti Svetog Oca o sadržaju istraživanja”.

“Bili smo ugodno primljeni, započeli smo dijalog, a kardinal Parolin je rekao da će se ovaj dijalog nastaviti”, izjavila je novinarima sudionica sastanka barunica Helena Ann Kennedy. “Nismo imali dojam diplomatskog susreta”, dodala je, ističući da se radilo o susretu “dužem od sat vremena”.

Državni tajnik je “vrlo jasno rekao da je nasilje uvijek neprihvatljivo, te da Crkva izražava blizinu” onima koji su trpjeli ili trpe nasilje, rekla je barunica Kennedy. “Kardinal je odlučno reagirao na progone, naglašavajući kako njihov progon u društvu ne bi smio biti dopušten. Kardinal Parolin je bio vrlo otvoren za dijalog, otvorena je rasprava, tako da je moguće čuti argumente LGBT osoba”, kazala je Kennedy.

Sudionici sastanka kardinalu su predstavili studiju koja će biti objavljena u veljači sljedeće godine, a nastala je zahvaljujući International Bar Association e la United Nations Latin American Institute for the Prevention of Crime and the Treatment of Offenders (Ilanud). Studija se odnosi na zakone koji još uvijek kriminaliziraju homoseksualnost u deset karipskih zemalja. Jedan od sudionika sastanka argentinski odvjetnik Leonardo Raznovich istaknuo je da Katolička Crkva u srednjoameričkim zemljama i posvuda u svijetu ima odgovornost, te da oni žele da Sveta Stolica uputi jasnu poruku protiv kriminalizacije homoseksualnosti i homoseksualnih osoba.