Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin: S konferencije COP28 stižu pozitivni znakovi koje valja poduprijeti

Vatikan/Dubai (IKA)

Na kraju zasjedanja na kojem je sudjelovao, državni tajnik kardinal Parolin osvrnuo se na radove Konferencije o klimi COP28 u Dubaiju, izvještava Vatican News.

Nakon što je u subotu 2. prosinca pročitao govor pape Franje pred državnim čelnicima i drugim okupljenima u Dubaiju, vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin osvrnuo se na prve dane radova konferencije COP28 o klimatskim promjenama koja se održava u Dubaiju do 12. prosinca.

Pozornost prema najslabijima

Među brojnim temama koje su proizišle iz izlaganjā svjetskih čelnika okupljenih u Dubaiju, ona koja najviše crpi nadahnuće iz Papinih riječi tema je etičke odgovornosti razvijenijih zemalja prema zemljama sa slabijim gospodarstvom i koje često podnose najveći teret klimatskih promjena. Prema kardinalovim riječima to je jedna od glavnih točaka izlaganja koja su se nizala tijekom dana, posebno zbog pristupa koji je svojstven papi Franji. Etički vidik koji je vrlo važan jer uključuje snažan poziv na odgovornost svih lidera koji su prisutni na konferenciji, a posebno – kako je rekao – onih iz razvijenijih zemalja.

Ne valja se zatvarati pred drugima

I apel koji je papa Franjo uputio svjetskim čelnicima da se ne zatvaraju u osobne interese, u interese skupine, u nacionalne interese, čini se prihvaćenim u ime općega dobra – istaknuo je državni tajnik te dodao – to je jedini kriterij koji doista može omogućiti da se s fenomenom klimatskih promjena suočavamo na ozbiljan i učinkovit način.

Prvi pozitivni rezultati

Među prvim rezultatima koje valja istaknuti svakako je implementacija Fonda za gubitke i štete, namijenjenoga pomoći zemljama koje snose najteže posljedice klimatskih promjena. Vjerujem da je to jedan od velikih znakova nade zbog kojega se, barem do sada, može dati bitno pozitivna ocjena konferencije, iako je još dug put – napomenuo je kardinal Parolin, a prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
COP 28 kardinal Pietro Parolin