Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin: U praksi izvršiti sporazum s Kinom

Rim (IKA)

U Rimu je 28. veljače i 1. ožujka održan kongres o temi „Ugovori Svete Stolice s državama" na kojem je sudjelovao i Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Sada je važno provesti Privremeni sporazum između Svete Stolice i Narodne Republike Kine o imenovanju biskupa u toj zemlji i početi ga primjenjivati u praksi, rekao je 28. veljače kardinal Parolin, istaknuvši da je sporazum s Kinom poseban slučaj, zato što između dviju strana još uvijek ne postoji uzajamno priznanje, prenosi Vatican News.

Papin državni tajnik sudionike kongresa podsjetio je da Katolička Crkva u bilateralnim sporazumima od država ne traži da djeluju kao branitelji vjere, već da joj omoguće da ispuni svoju misiju, odnosno da u ozračju slobode vjeroispovijesti učinkovito pridonosi duhovnom i materijalnom razvoju zemlje i jačanju mira. Kardinal se prisjetio nedavnih ugovora sa zemljama u kojima su katolici manjina, poput onih s Tunisom (1964.), Marokom (1983.), Izraelom (1993.) i Palestinskom upravom (2015.), naglašavajući da je Sveta Stolica u prošlosti pokušavala sklopiti sporazume s „ne-kršćanskim” državama. U slučaju sporazuma sa zapadnim državama koje se smatraju katoličkima, uvijek se nastojalo osigurati neovisnost Crkve nasuprot pokušajima država da se miješaju u njezine unutarnje poslove i imenovanje biskupa.

Što se, pak, tiče odnosa između Svete Stolice i država s kojima nema sporazuma ili dogovora, poput mnogih zemalja pravoslavne tradicije i anglosaksonskih zemalja Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, kardinal Parolin rekao je da se u tom slučaju najosjetljivija pitanja rješavaju po načelu poštovanja dane riječi i neformalnom sporazumu između stranki. Pritom je naveo slučaj Vijetnama, s kojim je i danas sporazum o imenovanju biskupa samo usmeni.

Na pitanje postoji li potreba za ugovorima, kardinal je za Radio Vatikan odgovorio da postoje mnoge države s kojima Crkva nema službeni sporazum te svejedno u njima djeluje. Ipak, rekao je da je riječ o vrlo korisnim sredstvima kojima se sloboda Crkve osigurava unutar općenitijih okvira, a to je njihov cilj. Očito je da su se do sada pokazali korisnima i zasigurno će se i dalje pokazivati takvima, te se zbog toga Sveta Stolica stalno zauzima za potpisivanje novih sporazuma s državama.

Mnogo smo radili posljednjih godina, posebno s afričkim zemljama, rekao je kardinal te dodao da su mnoge afričke zemlje pokazale interes i započele pregovore sa Svetom Stolicom koji su pred zaključivanjem. U vezi sa sporazumom između Svete Stolice i Narodne Republike Kine kazao je da je to bio opsežan i dug posao za koji se nada da će donijeti plod za dobro Crkve i te zemlje.