Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Piacenza predvodio Misu za domovinu u Rimu

Rim (IKA)

Prigodom Dana državnosti Republike Hrvatske u ponedjeljak 3. lipnja u crkvi Sv. Jeronima u Rimu proslavljena je Misa za domovinu. Glavni predvoditelj svečanog euharistijskog slavlja bio je viši pokorničar kardinal Mauro Piacenza. U liturgijskom zajedništvu sudjelovali su i nadbiskup Francisco Javier Lozano, nekadašnji apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, i mons. Franco Croci, umirovljeni potpredsjednik Ureda za rad Apostolske stolice i aktualni veliki prior Namjesništva za Srednju Italiju Viteškoga Reda Svetoga Groba u Jeruzalemu, uz koncelebraciju još tridesetak svećenika.

Na misi su se okupili i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić kao i veći broj diplomatskih predstavnika. Misno slavlje animirao je Zbor mladih požeških glazbenika pod ravnanjem mo Josipa Prajza. Na samom početku svečanog slavlja rektor Zavoda sv. Jeronima don Bože Radoš, izrazio je dobrodošlicu kardinalu, biskupima, svećenicima, te pozdravio veleposlanika kao i druge predstavnike diplomatskih tijela.

Kardinal Piacenza u propovijedi je podsjetio kako se nalazimo u vazmenom vremenu između svetkovine Uzašašća i kako iščekujemo blagdan Pedesetnice. Pritom je podsjetio kako svjetlo i radost uskrsnuća potiče apostole i prodire u dubine njihovih srca te ih čini raspoloživim za Božje planove. Božja riječ ima pritom svevremensku dimenziju, i upućena je pastirima i učenicima svakog vremena i mjesta. Kardinal je pozvao okupljene da se zagledaju u svete, biskupe, svećenike, vjernike laike, koji su bili kušani radi svoje vjere i koji su ostvarili svoju pobjedu u Kristu.

Treba imati pogled upravljen u lik blaženog Alojzija Viktora Stepinca te zazivati njegov moćni zagovor kako „bi cijela Crkva i svatko od nas, zadobio apostolsku hrabrost da brani Božje stvari pred lažnom i pogrešnom ‘ljudskom svemogućnošću’, da brani ‘prava Božja i na taj način i istinska prava čovjeka, pravu sliku čovjeka pred totalitarizmom koji ne priznaje Božju snagu, ne priznaje Božju prisutnost i Božja prava u svijetu’ (Benedikt XVI, Per amore, Cantagalli 2019, str. 11)“ .

Blaženik nas danas poziva da ne ostavljamo Krista „samoga“ već da ostanemo uz Njega, ujedinjeni s Njime, pronalazeći u njemu istinski mir nasuprot nemirima svijeta, zaključio je kardinal Piacenza.

Na kraju mise veleposlanik Pelicarić, kao organizator proslave, pozdravio je sve prisutne, te je na osobit način zahvalio kardinalu kao i upravi Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima. Napomenuo je kako je uloga Zavoda osobito važna za prošlost i sadašnjost hrvatskog naroda, te da ta ustanova svjedoči kulturu i baštinu Hrvata. Po završetku mise Zbor mladih požeških glazbenika održao je u crkvi Sv. Jeronima kratki koncert. Uslijedio je prigodni domjenak u atriju Zavoda, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

 

Ključne riječi:
dan državnosti jeronik piacenza