Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić: „Ići ću u Skopje kao metropolit dočekati Papu zajedno s mjesnim biskupom Kirom Stojanovim"

Sarajevo (IKA)

Na Veliki petak 19. travnja u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu upriličeno je snimanje uskrsne poruke vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita kardinala Vinka Puljića. Nakon pročitane čestitke, kardinal Puljić odgovarao je na pitanja novinara.

Na novinarsko pitanje, jesu li u prigodi predstojećeg Papina apostolskog putovanja u Republiku Sjevernu Makedoniju, 7. svibnja predviđeni i susreti Svetog Oca s biskupima Biskupske konferencije BiH ili s biskupima iz regije tijekom kojih bi bilo riječi i o položaju katolika u BiH, kardinal Puljić odgovorio je da nisu predviđeni susreti u tom duhu te da će on sudjelovati na Papinu pastirskom pohodu u glavnom gradu Republike Sjeverne Makedonije, Skopju kao vrhbosanski metropolit jer je Skopska biskupija sastavni dio Vrhbosanske metropolije.

„Ići ću u Skopje kao metropolit dočekati Papu zajedno s mjesnim biskupom mons. Kirom Stojanovim. Organizirat ćemo mlade, bogoslove i svećenike iz Vrhbosanske nadbiskupije i poći u Sjevernu Makedoniju da ohrabrimo tu zajednicu u kojoj već nekoliko godina djeluje i moj bivši tajnik don Davor Topić kao župnik u katedrali u Skopju“, kazao je kardinal Puljić.

Upitan da pojasni odnos Katoličke Crkve u BiH prema ekologiji u kontekstu nepostojanja potrebne strategije za ekološki razvoj na državnom nivou koji je potreban za prijem u Europsku uniju, kardinal Puljić kazao je da se unutar molitve za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije nalazi i sljedeća rečenica u vezi s očuvanjem okoliša koji glasi: „Po zagovoru nebeske Majke želimo obnoviti krsni poziv te katolički činiti svjetlijim lice ove mjesne Crkve, razmišljajući po Sinodi o zajedničkom pozivu i poslanju i ugrađujući Radosnu vijest u svagdanji život ovoga društva, kako bi naši sunarodnjaci i drugi sugrađani otkrivali istinski smisao života u ljubavi prema Bogu i bližnjima te u čuvanju svega stvorenoga na zajedničko dobro“. Dodao je da je Bog darovao čovjeku prirodu na čuvanje i da se njome služi na dobro, a ne da uništava. Kazao je i da Crkva ne može ništa nametati, ali može uputiti poziv i poticaj da se stvore preduvjeti za potrebne zakone po pitanju zaštite vode i okoliša. Smatra veoma ozbiljnim pitanjem mentalitet onih ljudi koji bacaju smeće u lijepe rijeke i šume ili tijekom izletničkih dana ostavljaju smeće u prirodi. „Prevažno je gajiti mentalitet da čuvamo darove Božje dok ih upotrebljavamo“, rekao je kardinal Puljić.

Zamoljen da iznese svoje dojmove s nedavnog susreta s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom kao i da prokomentira izjavu banjolučkog biskupa Franje Komarice o tome da se nada da će predsjedavatelj Dodik odgovoriti Papi na pitanje, kako je nestalo 95% katolika u Republici Srpskoj, kardinal Puljić kazao je da, kad god mu je moguće, rado „ljudski porazgovara“ i s visokim dužnosnicima, ali i s običnim građanima. Osvrćući se na susret s Dodikom, kazao je da je tako rado prihvatio i taj susret na kojem je prva gesta bila uzajamno čestitanje Uskrsa. Dodao je da je također bilo riječi i o pojedinim točkama s kojima je upoznata i javnost u priopćenju nakon susreta. Kazao je i da taj razgovor protekao u otvorenom duhu te da je ljudski progovorio i uputio na mnoge stvari. Također je kazao da put predsjedatelja Dodika u Vatikan nije povezan s njim nego da je to dogovoreno na razini veleposlanstava. Na pitanje, hoće li spomenuti predstojeći susret utjecati na opstojnost i položaj Hrvata-katolika posebno na teritoriji RS, kardinal Puljić odgovorio je da ne očekuje veliki pomak, ali da je imao mogućnost ukazati na pojedine stvari.

Upitan da prokomentira nedavne napise u medijima o navodnom skandalu u Ustanovi „Obiteljskog centara – Ivan Pavao II.“ u Čitluku koji se pripisuje fra Korneliju Kordiću, kardinal Puljić kazao je da je Crkva dužna po tom pitanju surađivati s civilnim vlastima, ali i da je bitno dokazati činjenice kako ne bi došlo do zloupotrebe. Istaknuo je da u slučajevima kada se takvo što pokaže utemeljenim, Crkva energično pokreće proces i o tome izvješćuje mjerodavnu Kongregaciju, a država je pozvana uraditi ono što se odnosi na nju. Izrazio je i želju da se u društvu na jednak način zauzme jasan stav protiv svake zloupotrebe djece bilo koje strukture: obitelji, škole, društva… Kazao je i da se problemu zlostavljanja djece osobito na spolnom području treba pristupiti veoma ozbiljno radi teških trauma koje ono uzrokuje. Podsjetio je i da je kao predsjednik Biskupske konferencije BiH sudjelovao na nedavno održanom skupu u Vatikanu o zaštiti maloljetnika u Crkvi na kojem su sudjelovali predsjednici biskupskih konferencija iz cijelog svijeta na čelu sa Svetim Ocem papom Franjom i na kojem je zauzet jasan i odlučan stav po tom pitanju.