Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić otvorio svibanjsku pobožnost u Olovu

Olovo (IKA/KTA)

Na spomendan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja u svetištu Gospe Olovske, vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić svečanom misom otvorio je svibanjsku pobožnost, izvijestila je Nedjelja.ba.

Nakon prigode za ispovijed, blagoslova hodočasnika i procesije s čudotvornom slikom Gospe Olovske uz molitvu krunice, počelo je misno slavlje u tom najstarijem Gospinu svetištu na Balkanu. Uz kardinala Puljića koncelebrirali su provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, čuvar olovskog svetišta fra Ilija Božić te 20-ak drugih svećenika.
Na misi se okupio lijepi broj redovnica, bogoslova i hodočasnika iz okolnih župa, ali i cijele Bosne i Hercegovine, pa i šire.

Okupljene je pozdravio i riječi dobrodošlice uputio upravitelj svetišta Gospe Olovske fra Ilija, a potom i provincijal Marinčić. Oni su, kao i kardinal započinjući misno slavlje, naglasili nakane ove mise koje se ogledaju u posebnoj molitvi za prestanak pandemije na koju je pozvao papa Franjo.

Poslije svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja kardinal je uputio prigodnu propovijed. „Evo nas i ove godine u ovom ozračju koje proživljavamo, ovdje u svetištu da zajedno molimo. Da na neki način donesemo sve svoje muke i tražimo zagovor i zaštitu Blažene Djevice Marije, ali na poseban način sv. Josipa. Jer upravo proslavljamo 150 godina otkako je sv. Josip proglašen zaštitnikom sveopće Crkve, a on je bio poglavar Svete Obitelji i po tome, na neki način, posebno je uzor obiteljskog života. Počeo bih od toga kako Bog stvarajući svijet – nije htio sve završiti, htio je s čovjekom surađivati. Pa tako je u prvom redu, kad je odlučio darivati život htio to raditi preko ljudi – zato je stvorio muško i žensko (…) Time roditelji surađuju s Bogom, nije to njihova svojeglava odluka, to je Božji naum (…) Kao što znadete grijeh je ušao u ovaj svijet grijehom prvih ljudi, a ne samo prvih ljudi, nego i svih poslije njih. Grijeh je poremetio onaj odnos u čovjeku. Više nije čovjek onako jasan, siguran (…) Poremetio je odnos prema čovjeku – jednog prema drugome. Poremetio je odnos prema prirodi, a najgore, poremetio je odnos prema Bogu“, istaknuo je kardinal Puljić.

U nastavku se prisjetio jednog primjera iz svoje župničke prakse. „Kad sam kao župnik poučavao djecu prvopričesnike i učio ih moliti Očenaš, na očima dvoje-troje djece primijetio sam da oni teško izgovaraju tu molitvu. Kasnije sam otkrio što je – oni ne mogu oca doživjeti kao voljeno biće jer je otac propalica, pijanica, progoni djecu i oni ne mogu Boga ocem zvati jer su opterećeni ocem sa zemlje, i to je zapravo jedna važna pouka. Mi, živeći svoje poslanje – mi Boga predstavljamo. Svaki otac, on zapravo predstavlja Boga Oca. I upravo ta njegova ljubav, kojom će on odgajati djecu pomoći će djeci da dožive Boga kao Oca… Tada sam, i te kako bio dirnut tim iskustvom“, posvjedočio je vrhbosanski nadbiskup.

Potom je ustvrdio kako je poput Josipa važno prihvaćati ono što Bog od nas traži. „Vršiti svoja poslanja na ovom svijetu. Kako su nam nametnuli kriterije ‘trke za imati, potrošiti, uživati’?! Jasno, kad toga nema onda je pakao. Međutim, jest, Bog je povjerio da radimo, da dovršavamo svijet, ali nismo mi gospodari ovog svijeta. Mi služimo Bogu (…) Bez Božje nema sreće. Zato ovdje, u ovom svetištu, gdje su toliki nalazili utjehu i mi smo došli da nađemo utjehu“, poručio je među ostalim kardinal.

Na kraju misnog slavlja, koje je animirao Zbor bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu „Fra Nenad Dujić“ pod ravnanjem fra Emanuela Josića, upravitelj svetišta uputio je zahvale svima koji su sudjelovali u ovomu slavlju te onima koji su sudjelovali u organizaciji. Također, okupljene je informirao da su obavljeni razgovori s jednom građevinskom firmom, te da bi se, ako Bog da, uskoro trebalo započeti i s radovima na sanaciji olovske crkve.

Završavajući misno slavlje kardinal Puljić je napomenuo kako je prva subota u mjesecu kada se obično moli za duhovna zvanja. „Evo, ja skoro 51 godinu, redovno na današnji dan prikazujem misu na tu nakanu. I danas sam prikazao na tu nakanu – za sve one koji su pozvani, neka ih Bog uzdrži da budu revni i ustraju (…) Ja bih vas zamolio, nemojte otići kućama, izmolite samo jednu Zdravo Mariju na tu nakanu“, pozvao je kardinal Puljić, te blagoslovio okupljeni narod.