Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić pohodio zajednicu „missio ad gentes“ u Kumanovu

Kumanovo (IKA/KTA)

U tijeku svoga pohoda Crkvi u Makedoniji, prvoga dana 4. svibnja, umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pohodio je malu katoličku zajednicu „missio ad gentes“ u gradu Kumanovu, te predsjedao slavljem Božje riječi.

Ispred kapele Sv. Ivana Krstitelja okupljena zajednica s radošću i s pjesmom, a djeca sa cvijećem dočekali su visokog prelata Crkve. U pozdravnoj riječi odgovorni zajednice Josip Vuković izrekao je kardinalu Puljiću riječi dobrodošlice, ističući radost zbog toga pohoda u kojem gledaju prisutnost Svetoga Oca koji dolazi da ih ohrabri i učvrsti u apostolskoj vjeri. „Tu smo danas s vama u zajedništvu s vjernicima iz ovoga grada koji se okupljaju na slavlje sakramenata, a missio ad gentes čine šest obitelji s ukupno trideset i četvero djece“. Kazao je da mu je žao jer nisu svi mogli biti s njima toga dana, iz raznih razloga, kao i jer su otišli u zemlje iz kojih dolaze.

U slavlju riječi kardinal Puljić otvorio je odlomak iz Markova evanđelja šesto poglavlje koje govori o izvještaju Isus hoda po moru: „A on im odmah progovori: »Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!« I uziđe k njima u lađu, a vjetar utihnu“.

Saslušavši dva svjedočanstva o povijesti života i radosti da su upoznali novu stvarnost u Crkvi preko karizme neokatekumenskog puta, kardinal Puljić izrazio je radost biti dionik žive zajednice koja je svjedok Uskrslog Krista, te svjedoči njegovu ljubav. „Upravo u tom daru uskrsnuća je snaga za poslanje i otvorenost životu. Ono što me raduje u ovakvim sredinama je vidjeti malu Crkvu koja moli. Isus je obećao gdje su dvojica ili trojica u moje ime, ja sam s njima. U daru molitve uprisutnjujemo Krista živoga tamo gdje živimo, te postajemo svjedoci da on ide ispred nas i trajno nam govori ne bojte se, ja sam s vama!“

„Važno je pouzdanje u Boga, povjerenje i hrabrim vas ne bojte se. Ono što vas raduje, kao zajednicu na putu, je da se ne bojite života. Prevažno je od Boga prihvatiti ovaj dar i život odgajati. Ja sam rođen kao dvanaesto dijete nakon Drugoga svjetskog rata, zato kad god susretnem obitelj punu života Bogu zahvaljujem i vas hrabrim da ste otvoreni životu u ovom ozračju u kojem se govori tobože o ljudskom dostojanstvu, pravima, a nema mjesta za čovjeka, za život. Isplati se ići protiv struje i biti čovjek vjere“, kazao je kardinal Puljić.

Na kraju je don Tomasz Bak zahvalio kardinalu Puljiću za posjet, kazavši „u vama gledam kako se produžuje duh moga zemljaka sv. Ivana Pavla II. koji je volio obitelji i koji je želio da se naviješta evanđelje po cijelom svijetu. Vjerujemo da je za vas Oče kardinale najljepši dar, uz sve naše slabosti, vidjeti ovaj narod koji naviješta Krista i evangelizira“. Također je uručio kardinalu sliku „missio ad genetes“ u znaku srca.