Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić predvodio misu za trojicu poginulih talijanskih dobročinitelja

Gornji Vakuf (IKA/KTA)

Vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić u ponedjeljak, 29. svibnja, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u župi Gornji Vakuf-Uskoplje slavio je euharistiju za talijanske dobročinitelja Fabija Morena, Sergija Lanu i Guida Pulettija.

Osim župljana na misi je sudjelovalo stotinjak Talijana koji su za ovu prigodu došli moliti za svoje poginule sunarodnjake. S njima je bio i talijanski veleposlanik u BiH Marco di Ruzza sa suradnicima, kao i četiri talijanska svećenika koji su koncelebrirali s kardinalom. Talijanski dobročinitelji su toga nadnevka prije 30 godina ratne 1993. ubijeni na obližnjoj planini Radovan.

Nazočne je na početku pozdravio uskopaljski župnik fra Josip Mihael Matijanić.

U prigodnoj propovijedi, koju je uputio na hrvatskom i na talijanskom jeziku, kardinal Puljić je izrazio sućut kazavši kako je i sam svjedok tih vremena od prije 30 godina „kada je magla rata zastrla sve prave vrijednosti te su na površinu izbila brojna zla“ poput ubojstva onih koji su vozili pomoć ljudima.

“Ovdje bih posebno izrazio zahvalu brojnim dobročiniteljima koji su pomagali da preživimo dok je mržnja rata vladala i oružje sijalo strah. Odajem priznanje dobrim ljudima iz Italije koji su bili zauzeti u izgradnji mira i pomoći ljudima. Neka dobri Bog nagradi sve dobročinitelje koji su imali srca za čovjeka i hrabrosti doći ovamo u tim vremenima. Posebno naše dužno poštovanje ide pokojnima koji su, u svojoj dobroti, i živote položili da čovjeku pomognu. Danas molimo za njihove duše i želimo utjehu vjere njihovoj rodbini i prijateljima u radosnom služenju Bogu i čovjeku. Neka nas uskrsli Krist jača u toj vjeri da znademo živjeti nadu idući ususret svome uskrsnuću“, kazao je kardinal Puljić dodajući da ne želi govoriti o konkretnoj tragediji smrti talijanskih dobročinitelja kako ne bi „dirao bolnu ranu“.

Izrazio je nadu da će u vezi s tim ispravno postupiti nadležne institucije. Poručio je da će se moliti i za one koje su zlo učinili “da ih milost dotakne i da shvate kako se zločinima ne gradi mir i budućnost”. „Mržnja je otrov koja čovjeka uništava. Neka nas hrabri milost Božja da možemo praštati i tako živjeti svoje dostojanstvo djeteta Božjega. Sada, kada sam prestao voditi ovu mjesnu Crkvu, prebirem u svojem srcu ono što sam s narodom živio i preživio te zahvaljujem Bogu na svim milostima i molim Božju ljubav da zavlada u ljudskim srcima“, kazao je kardinal Puljić.

Nakon euharistije gosti iz Italije su molili na mjestu ubojstva trojice talijanskih dobročinitelja.

Hanefija Prijić Paraga, zapovjednik Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH čiji su vojnici kobnoga nadnevka pljačkali humanitarne donacije te prilikom pljačke ubili talijanske humanitarce, dok su dvojica pukom srećom preživjeli, osuđen je za ovaj zločin. Sud BiH mu je 2001. odredio kaznu od koje je odležao 13 godina i četiri mjeseca u KPZ Zenica. Međutim, on je uhićen u Dortmundu 2015. jer je Italija za njim raspisala međunarodnu potjernicu ne priznajući odluke Suda BiH. Prijić je nakon toga izručen Italiji u kojoj je osuđen na doživotni zatvor, ali je odluka preinačena 2018. te je pušten na slobodu.

Drugih dvoje sudionika u zločinu Sabahudin Prijić Dino i Rasema Handanović Zolja, koji su nakon bijega u inozemstvo i raspisane tjeralice vraćeni u zemlju, također su osuđeni, ali su kazne bile simbolične.

Inače, zapovjednik Operativne grupe Bugojno – Gornji Vakuf, na čijem području se dogodio zločin, bio je kasniji ministar u Vijeću ministara BIH Selmo Cikotić.

Ubijeni talijanski humanitarci

Ključne riječi:
misa talijanski dobročinitelji