Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić primio veleposlanika Republike Hrvatske Ivana Sabolića

Sarajevo (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić primio je 20. svibnja veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića, te mu je zahvalio za sudjelovanje na misi za žrtve Bleiburške tragedije i Križnoga puta hrvatskoga naroda, objavila je Nedjelja.

Veleposlanik Sabolić je kardinalu ponovio potporu Republike Hrvatske i osudio javne prijetnje kojima je izložen posljednjih dana. Ocijenio je neprihvatljivima izjave kojima se ovo euharistijsko slavlje tendenciozno pokušava dovesti u vezu s veličanjem marionetskog ustaškog režima.

„Molitva za poginule jest duboko vjerski čin i isključuje bilo kakvo političko određenje te je neotuđivi dio univerzalnih vjerskih prava i sloboda. Iskazana otvorena nesnošljivost, kojoj svjedočimo posljednjih dana u Bosni i Hercegovini, pokazuje nedostatak poštovanja i nerazumijevanje vjernika katolika, izostanak pijeteta prema žrtvama, nespremnost na suočavanje s prošlošću i na iskreno njegovanje kulture sjećanja. Svako jednostrano zatvaranje očiju pred objektivnim činjenicama znači ponovnu povredu ljudskog dostojanstva žrtava i onih koji se njih sjećaju, te vodi novim, nepotrebnim podjelama“, čulo se za vrijeme susreta.

Veleposlanik i kardinal su se složili „kako je slobodna Europa izgrađena na odbacivanju nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma, a sjećanje na žrtve tih totalitarnih ideologija u temeljima je europskog projekta ujedinjenja i jedna od njegovih pokretačkih snaga“.

Veleposlanik Sabolić je istaknuo kako „Republika Hrvatska promiče upravo ova načela i ukazuje na sustavne zločine koji su se dogodili na području bivše države u ime tih ideologija“, objavila je Nedjelja.