Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Roche: Velika tuga zbog smrti kraljice Elizabete II.

Vatikan (IKA)

Engleski kardinal i prefekt Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata Arthur Roche, nakon što je saznao vijest o smrti kraljice Elizabete II., uputio je kratku poruku u kojoj ocrtava kraljičin lik i izražava osjećaje sućuti svih onih koji rade pri Svetoj Stolici, a dolaze iz Velike Britanije, Sjeverne Irske i zemalja Commonwealtha, izvještava Vatican News. Poruku prenosimo u cijelosti.

Mi koji radimo u Svetoj Stolici, a dolazimo iz Velike Britanije, Sjeverne Irske i zemalja Commonwealtha, s velikom smo tugom primili vijest o smrti Njezina Veličanstva kraljice Elizabete II.

Od trenutka stupanja na prijestolje 1952. godine, nakon smrti svoga oca kralja Georgea VI., ne samo da se bez rezerve posvetila služenju svome narodu, nego ga je i povjerila Božjoj zaštiti.

Njena kršćanska vjera, izražena više puta u njenim godišnjim božićnim porukama i u drugim prigodama, bili su trenuci izvanrednog svjedočenja njene vjere, evanđelja i vrijednosti općeg dobra, obiteljskog života, mira i sloge među narodima.

Njena ljubaznost i empatija za ljude, njeni državnički talenti i ljubav prema svom narodu u mnogim zemljama, kulturama i religijama Commonwealtha svjedočili su o neprekinutoj i jedinstvenoj vezi posvećenosti služenju drugima. Svi su ju voljeli.

Slijedeći obećanje dano u svom poznatom radio prijenosu u dobi od 21 godine 1947., ostala je nepokolebljiva do trenutka svoje smrti, ispunjavajući vlastite riječi: „Izjavljujem pred svima vama da će cijeli moj život, dug ili kratak, biti posvećen služenju vama.“

Počivala u miru.

Kardinal Arthur Roche