Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Rouco Varela predvodio misno slavlje u Mariji Bistrici

Marija Bistrica (IKA)

Umirovljeni madridski nadbiskup kardinal Antonio María Rouco Varela predvodio je u subotu 12. veljače misno slavlje u bazilici Majke Božje Bistričke u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici.

Misu je kardinal slavio u zajedništvu s rektorom Svetišta preč. Domagojem Matoševićem, upraviteljem Nadbiskupskog dvora i ravnateljem Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika preč. Ivicom Budinšćakom, pročelnikom Tiskovnog ureda i vicepostulatorom za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije preč. Tomislavom Hačkom te supsidijarom u Svetištu vlč. Kornelijem Grgićem.

Na početku mise preč. Matošević pozdravio je sve hodočasnike okupljene na euharistijskom slavlju, a posebnu dobrodošlicu uputio je kardinalu Roucu Vareli. Rektor Matošević u homiliji je istaknuo kako je rečenica “Žao mi je naroda!” zapravo sažetak cijelog Isusova djelovanja i misije te kako se ona nalazi u središtu njegovog života, muke, smrti i uskrsnuća.

Na kraju slavlja rektor je zahvalio kardinalu Roucu Vareli na predvođenju mise, a kardinal je izrekao zahvalu rektoru, ali i kardinalu Josipu Bozaniću na gostoprimstvu tijekom boravka u Zagrebu. Naglasio je kako mu je bila posebna čast sudjelovati na svečanoj proslavi Stepinčeva ispred zagrebačke katedrale. Za blaženog Stepinca rekao je kako je njegov primjer ne samo poticaj Crkvi u Hrvata nego i cijeloj Europi i svijetu kako se svjedoči za Gospodina. Istaknuo je i činjenicu kako su u Španjolskoj i u Hrvatskoj ista vjera, ista nada i ista ljubav te da smo svi narod Božji i djeca iste Majke.

Kardinal Rouco Varela na kraju je rekao kako mu je bila iznimna čast predslaviti misu u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. U popodnevnim satima kardinal je obišao prostor Svetišta i crkvu bl. Alojzija Stepinca na otvorenom, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.