Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Sandri: Libanon kao uzor raznovrsnosti i suživota

Rim (IKA)

Pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri u povodu blagdana sv. Marona, zaštitnika i utemeljitelja Maronitske Crkve, slavio je 10. veljače u Papinskom maronitskom kolegiju u Rimu božansku liturgiju siro-antiohijskog maronitskog obreda.

Prisjetio se nedavnog putovanja pape Franje u Ujedinjene Arapske Emirate te poručio da biti zajedno, stisnuti jedno drugome ruku bez nijekanja ili ignoriranja vlastitog identiteta i tradicije, svima pokazuje mogućnost mirnoga suživota, izbjegavajući svaki oblik verbalnog, ili fizičkog nasilja, ili pak fundamentalističkih shvaćanja koja kaljaju Božje ime zbog želje za osvajanjem ili moći.

Kardinal se također osvrnuo na potpisivanje Deklaracije o ljudskom bratstvu te izrazio nadu da će se ona širiti i proučavati. Na prvoj crti tog novog puta nade i pomirenja mora biti Libanon, bliskoistočna zemlja u kojoj upravo maroniti čine najbrojniju kršćansku skupinu, rekao je kardinal, prenosi Vatican News.

Libanon je mjesto susreta kršćanstva i islama, model suživota 18 različitih vjerskih zajednica te poruka dijaloga i mira za Istok i Zapad, istaknuo je pak u propovijedi rektor Papinskog maronitskog kolegija mons. Francois Eid te naglasio važnost potpisanog dokumenta, u nadi da će pridonijeti izgradnji civilizacije susreta i suradnje među narodima. Blagdan Marijina navještenja nacionalni je praznik za kršćane i muslimane, kazao je rektor te dodao da je iz toga susreta s islamom, ostvarenoga u duhu dijaloga, s poštovanjem osobe i njenih ljudskih, kulturnih i duhovnih prava, rođena libanonska poruka slobode i uzor raznovrsnosti i suživota.

 

Ključne riječi:
Sandri sv. maron