Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Sandri: Patriarh Sfeir bio je pastir i vođa koji se nikada nije bojao reći jasnu i snažnu riječ za cijeli narod

Rim (IKA)

Prefekt Kongregacije za Istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri na kraju Božanske liturgije koja se 25. svibnja slavila za pokojnog kardinala Nasrallaha Boutrosa Sfeira u crkvi Papinskoga maronitskog zavoda u Rimu za kardinala je rekao da je bio sposoban razgovarati sa svima, bio je oslonac riječima, a zatim životom u poniznosti i jednostavnosti.

Život pokojnog maronitskog antiohijskog patrijarha Sfeira za kardinala Sandrija bio je usmjeren prema Onome koji je stijena na kojoj se temelji život pojedinca, obitelji, vjerske zajednice, Crkve i domovine, a to je Krist Gospodin. Kardinal je istaknuo da je patrijarh Sfeir bio sluga svima i citirao je riječi svetoga pape Ivana Pavla II. o liku patrijarha: „Otac svoje Crkve, odgovoran za njezinu obnovu“. Kardinal Sandri također je podsjetio kako je pokojni patrijarh bio pastir za mnoge, te vođa koji se nikada nije bojao reći jasnu i snažnu riječ za cijeli narod.

Božanskoj liturgiji predsjedao je monsinjor Francois Zaki Eid, prokurator maronitskog patrijarha pri Svetoj Stolici koji je u propovijedi istaknuo tri obilježja kardinala Sfeira: primjer svećeničkog, biskupskog i patrijarhijskog života; Božji čovjek u poniznosti; stup libanonske nacije. Podsjećajući na rat u Libanonu, mons. Zaki Eid napomenuo je da se sv. papa Ivan Pavao II. neprestano zanimao za sudbinu zemlje. Libanon je bio spašen i svi su se kršćani i muslimani okupili oko patrijarha koji je Libanoncima postao jedini oslonac jer se u ime svih borio i uspio osloboditi nacionalno tlo od svake okupacije i prisutnosti strane vojske, prenosi Vatican News.

Umirovljeni maronitski patrijarh kardinal Nasrallah Boutros Sfeir, koji je od 1986. do 2011. godine vodio Maronitsku Crkvu u jedinstvu s Rimom, umro je 12. svibnja u bolnici u Bejrutu, tri dana prije 99. rođendana.

Nasrallah Sfeir rođen je 15. svibnja 1920. u selu Rayfoun sjeverno od Bejruta. Kao poglavar maronita, Sfeir je imao i veliki društveno-politički utjecaj u zemlji. Na osobit način u tijeku građanskog rata (1975-1991) patrijarh je uživao veliki autoritet koji je bio iznad svih religijskih i stranačkih okvira. Svojim ustrajnim otporom sirsko-iranskom utjecaju u Libanonu bio je jedan od zaslužnih u doba cedarske revolucije koja je godine 2005. rezultirala povlačenjem sirijskih trupa. Papa Benedikt XVI. prihvatio je 26. veljače 2011. ostavku vrhovnog poglavara te Istočne Crkve iz starosnih razloga.

Ključne riječi:
Sandri sfeir zadušnica