Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na mons. Matiju Stepinca

Zagreb (IKA)

U župnoj crkvi Sv. Petra, ap. u Zagrebu u srijedu 16. veljače na večernjoj misi vjernici su se posebno spomenuli 11. obljetnice smrti dugogodišnjeg župnika mons. Matije Stepinca.

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik preč. Josip Golubić u zajedništvu s dr. Denisom Barićem, koji je kao đakon u vrijeme župničke službe mons. Stepinca služio u toj župi.

Preč. Golubić zahvalio je dr. Bariću, kao i okupljenim vjernicima na molitvi za pokoj duše mons. Stepinca koji je mnogo dobra učinio za vjernike Novoga Zagreba, župe sv. Petra, ali i grada Zagreba i hrvatski narod.

Mons. Matija Stepinac rođen je u Brezariću, župa Krašić, 17. listopada 1938. godine. Nakon završetka osnovne škole u Krašiću, ušao je u Nadbiskupsko dječačko sjemenište u Zagrebu te pohađao klasičnu gimnaziju, a potom Bogoslovski fakultet u Zagrebu.  Za svećenika je zaređen 21. listopada 1962. godine. Kapelansku službu obnašao je u Požegi i Sisku, a bio je i privremeni upravitelj župa u Petrinji i Hrastovici. Upravljanje tek osnovanim župama Utrine i Zapruđe u Novom Zagrebu preuzeo je 1970. godine. Župnikom Župe sv. Petra imenovan je 1988. godine, i na toj službi ostaje do 2008. godine, kada je imenovan kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog.