Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Schönborn predlaže Austriju kao posrednicu u mirovnim pregovorima o Ukrajini

Beč (IKA)

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn predložio je da Austrija iskoristi svoj neutralni položaj kako bi bila posrednica u mirovnim pregovorima o Ukrajini.

Neutralnost se treba „pozitivno iskoristiti“ i ponuditi se kao „platforma i mjesto za mirovne pregovore“, izjavio je bečki nadbiskup na Cvjetnicu na austrijskoj televiziji, prenosi Kathpress. Podsjetio je kako je Austrija u sličnim slučajevima uspješno pokretala takve inicijative, iako je posljednji od tih pokušaja, pregovori o Siriji između tadašnjeg američkog ministra vanjskih poslova Johna Kerryja i njegova ruskog kolege Sergeja Lavrova 2015., završio neuspjehom.

Velike sile moraju izazvati Rusiju na pregovore, rekao je kardinal Schönborn, a cilj je prema njegovim riječima „pravedni mir“, koji se očituje u uvažavanju prava napadnute zemlje. U tom smislu, potrebno je omogućiti zadovoljštinu za učinjenu nepravdu, a ratne zločine nazvati pravim imenom. Kao posebni „skandal“, kardinal je spomenuo odvođenje tisuća ukrajinske djece u Rusiju, što je nedavno kritizirao i Unicef.

Austrijska neutralnost ne smije se pogrešno shvatiti kao „moralna neutralnost“, upozorio je kardinal Schönborn. Veseli ga što je Austrija glede rata u Ukrajini „jasno zauzela stajalište“ i što pravo nepravdu naziva pravim imenima. Riječ je, nastavio je, o „ratnoj agresiji, koja se ne može ničim opravdati“, koju je zlobno pokrenula Rusija protiv „slobodne, suverene zemlje“. Kao „temeljnu razliku“ između te i drugih agresija, primjerice napada SAD-a na Irak, kardinal Schönborn je naveo činjenicu da se tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha moglo javno kritizirati, dok se kritika ili spominjanje rata u Rusiji kažnjava zatvorom.

Kardinal Schönborn je izvijestio i o svome nedavnom razgovoru u Beču s moskovskim vrhovnim rabinom Pinchasom Goldschmittom, koji je zbog kritičkog odnosa prema ratu morao napustiti Rusiju u ožujku 2022. Njegov je primjer slijedila trećina ruskih židova „jer su se osjetili ugroženima“, rekao je kardinal.

Rekao je i kako je vrlo zabrinut zbog uloge i stajališta Ruske pravoslavne crkve, s kojom je razgovor „stvarno vrlo težak“. Njezin poglavar, patrijarh Kiril, prema riječima kardinala Schönborna zastupa već često očitovanu „ideologiju svete Rusije“, s Moskvom kao „novim Rimom“, sada u novoj „zaoštrenoj verziji, u kojoj je Zapad Sotona“.
Ruska pravoslavna crkva još prije rata pokušavala je sklopiti „crkveni savez protiv zbivanja na zločestom Zapadu“, rekao je kardinal

Schönborn, otkrivši kako je takve poruke dobivao i on i crkvena zaklada Pro Oriente. Ruska je strana pritom spominjala određene promjene predodžbi o obitelji ili glede homoseksualnosti. Kardinal je izjavio kako je tada upozorio tadašnjeg voditelja vanjskih odnosa Ruske pravoslavne crkve, sadašnjeg patrijarha Kirila i metropolita Hilariona da je riječ o „slijepoj ulici“ i da razmišljanje u crno-bijelim kategorijama predstavlja pogrešan put.