Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Schönborn susreo se u Beogradu s patrijarhom SPC Irinejom

Beograd (IKA )

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn u tijeku svoga boravka u Beogradu susreo se 10. studenoga navečer s patrijarhom Srpske pravoslavne Crkve Irinejom. U središtu razgovora u sjedištu Beogradskoga patrijarhata bili su odnosi SPC i Katoličke Crkve.

U susretu su sudjelovali brojni episkopi SPC, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, nuncij u Beogradu nadbiskup Luciano Suriani, i kao predstavnik srpskoga predsjednika njegov generalni tajnik Nikola Selaković, izvijestio je Kathpress.

Patrijarh Irinej izrazio je kardinalu Schönbornu zahvalnost što su srpsko-pravoslavni vjernici u Austriji tako dobro primljeni, spomenuvši pritom kako im je Bečka nadbiskupija godine 2014. stavila na raspolaganje crkvu Neulerchenfeld. Bilo je riječi i o sporu Moskovskoga i Carigradskoga zbog Ukrajine, koji je patrijarh Irinej ocijenio „tragičnom situacijom“ te izrazio nadu u njegovo brzo rješenje. Kardinal Schönborn ponovio je stajalište Katoličke Crkve o nezauzimanju strana u unutarpravoslavnom sporu već njegovanju prijateljskih odnosa sa svim pravoslavnim Crkvama, te izrazio nadu da će usprkos trenutačnoj situaciji snage jedinstva biti jače od podjela.

Prije susreta u patrijarhatu, na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu predstavljen je srpski prijevod knjige kardinala Schönborna „Die Lebensschule Jesu” u kojoj su sabrane njegove kateheze koje je 2011. i 2012. održao u bečkoj katedrali.

Ključne riječi:
patrijarh Irinej Schönborn SPC