Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Porfirije za RTS o kauzi za kanonizaciju bl. Stepinca i mogućem pohodu pape Franje Srbiji

Beograd (IKA)

Patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Porfirije u intervjuu za Radio Televiziju Srbije (RTS) 2. ožujka osvrnuo se na rad Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca te je govorio o mogućem pohodu pape Franje Republici Srbiji.

Prema riječima srpskog patrijarha Porfirija, velika je gesta pape Franje što je na pismo koje mu je uputio tadašnji srpski patrijarh Irinej, problematizirajući temu kardinala Stepinca, odgovorio formiranjem Komisije koja je imala zadatak baviti se ponovnim iščitavanjem života kardinala Stepinca.

„Mi smo završili tu prvu fazu i siguran sam da ćemo i dalje razgovarati. Hoće li Katolička Crkva kanonizirati bilo koga pa i kardinala Stepinca nije naša stvar. Ali u tom razgovoru i dijalogu uz pomoć određenog broja povjesničara iz Srbije i Hrvatske pokušavali smo što je moguće bolje osvijetliti razne događaje iz života kardinala Stepinca u jednom povijesnom kontekstu. Važno je razgovarati. Ti susreti koje smo imali učinili su, što možda zvuči paradoksalno, da se približimo više jedni drugima, da bolje razumijemo jedni druge. Mi smo ostali svatko na svojim pozicijama, ali ako nastavimo razgovarati, ne možda o toj temi, nego bilo kojoj drugoj temi, vjerujem da ćemo lakše pronaći put da idemo dalje bez trzavica i bez problema, što će biti dobit i korist za naš narod u Hrvatskoj, ali i za Hrvate u Srbiji i za dvije države koje su međusobno upućene jedna na drugu, povijest im je isprepletena i teško je zamisliti i kulturu i stvaralaštvo jedne države bez prisustva druge“, rekao je patrijarh Porfirije.

Želja je pape Franje posjetiti Srbiju. Na pitanje hoće li srpski patrijarh otvoriti vrata za Papin pohod Srbiji, patrijarh Porfirije odgovorio je da taj dolazak ovisi o mnogo faktora. Istaknuo je da izuzetno važne događaje za Srpsku pravoslavnu Crkvu neće promišljati sam, nego sve mora biti rezultat zajedničkog promišljanja i molitve čitavog Sabora. Prema njegovim riječima, do sada nije upućena nikakva inicijativa iz Vatikana prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi i obrnuto. Spomenuo je da je i bivši srpski patrijarh Irinej govorio da bi to bilo dobro i korisno za odnos dviju Crkava. „Hoće li i kada će to biti Bog sveti zna“, zaključio je patrijarh Porfirije u razgovoru za RTS.