Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Turkson na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu

Davos (IKA)

U Davosu, u Švicarskoj, gdje je u tijeku Svjetski gospodarski forum, prefekt Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. i glavni moskovski rabin Pinchas Goldschmidt, zatražili su od vlada svijeta da koriste nove tehnologije radi zajedničkog dobra, jer ne postoji drugi planet na kojem se može živjeti, javlja Vatican News.

Zemlja plače, a i siromašni plaču. Zbog toga su vjerski vođe došli u Davos kako bi govorili srcu velikog financijskog i gospodarskog svijeta te potaknuli globalnu svijest na promjene, rekao je kardinal  Turkson u svojem govoru, u nazočnosti patrijarha Bartolomeja I. i rabina Goldschmidta na tiskovnoj konferenciji održanoj 22. siječnja u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma koji završava 24. siječnja.

Ako, kako Papa kaže u enciklici ‘Laudato si’ – objasnio je kardinal Turkson – zemlja i siromašni plaču, hitno se moraju saslušati i svi moramo pokušati zaustaviti taj plač. Ovdje smo kao gosti Svjetskog gospodarskog foruma, jer želimo potaknuti globalnu svijest na promjene. Nove tehnologije ne smiju odlučivati o onom što smo pozvani postati, nego ih se mora koristiti za opće dobro, za dobro čovječanstva, zemlje i njenih stanovnika. Ne postoji drugi planet na kojem se može živjeti, upozorio je kardinal Turkson prije nego što je od političkog svijeta i vlada zatražio da priznaju središnju ulogu religija i vjernika, osuđujući raširenu praksu, osobito u sekulariziranim zemljama, protjerivanja religija u privatno područje, niječući njihov utjecaj na život ljudi.