Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Vinko Puljić uručio odlikovanje Voji Lukiću za medijsko promoviranje Crkve

Beltinci (IKA)

Uzoriti kardinal Vinko Puljić, Vrhbosanski nadbiskup i metropolit uručio je 17. kolovoza u Beltincima u Prekmurju laureatu Slovenske akademije znanosti i umjetnosti te počasnom građaninu Orahovice Voji Lukiću odlikovanje za medijsko promoviranje Crkve.

Vojo Lukić je izrazio veselje što je ovo veliko priznanje dobio nakon mise održane u popodnevnim satima u Beltincima povodom 100-obljetnice Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Misu je slavio ljubljanski nadbiskup i predsjednik Slovenske biskupske konferencije Stanislav Zore, a propovjedao je soboški biskup Peter Štumpf. Uz članove Slovenske biskupske konferencije, brojne svećenike redovnike i redovnice proslavi su prisustvovali i apostolski nuncij u Sloveniji mons. Jean-Marie Speich, kardinal Vinko Puljić i umirovljeni kardinal France Rode.

Iz inozemstva su došli i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, biskup u Eisenstadt-u Ägidius Johann Zsifkovics, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško i pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor održao je govor na svečanosti, a prisustvovali su također evangelistički i pravoslavni svećenici.

Posebnu vrijednost ima da mi je ovo vrijedno priznanje uručio njegova eminencija kardinal Vinko Puljić jedan od najuglednijih ličnosti Kardinalskog zbora Svete Rimske Crkve”, istaknuo je Lukić.

Vojo Lukić posebno je želio napomenuti da godinama u granicama svojih skromnih mogućnosti u svom radu želi graditi mostove suživota, suradnje i razumijevanja među ljudima, narodima i državama. Naveo je kako je u ostvarenju toga potrebna intelektualna poštenost, čovječnost i određena medijska kultura kao dio opće kulture.

“Na moj poziv i u mojoj pratnji su Orahovicu i Đakovo posjetili nadbiskup Franc Kramberger, nadbiskup Anton Stres i biskup Peter Štumpf te četverostruki doktor teologije Jože Krašovec. Teološkim fakultetima u Sarajevu i Đakovu sam osobno podario Biblicu Slaviku s prigodnim rječnikom koja se počela tiskati 1550 na slovenskom jeziku. Do danas je sačuvano samo nekoliko primjeraka originanog teksta pa je prije par godina taj rijetki i stari rukopis Biblije pod vodstvom akademika Jože Krašovca ponovno ručno tiskan u Njemačkoj. Niz godina s poštovanjem promoviram biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Znano je da je veliki biskup Josip Juraj Strossmayer značajno pomogao u osnivanju Matice slovenske, a vrijedan je njegov doprinos u osnivanju čitaonica u Gorici i u Vranskom kod Celja godine 1869. Slovenski mediji pisali su da je za vrijeme svoga života biskup Josip Juraj Strossmayer bio u slovenskom narodu popularan i ugledan kao i tadašnji domaći biskup Anton Martin Slomšek. Veliki slovenski pjesnik Simon Gregorčič o biskupu Strossmayeru napisao je prekrasne stihove. Kada je pak slovenski pjesnik Anton Aškerc godine 1885. posjetio Đakovo bio je toliko oduševljen tamošnjom katedralom da je o njoj napisao pjesmu”, rekao je Lukić tijekom odlikovanja.

Na prijedlog Slovenske biskupske konferencije Vojo Lukić dobitnik je Slomšekova odlikovanja za vjerno služenje istini u novinarstvu godine 1997. Važno je napomenuti kako su, tijekom Domovinskoga rata, dragocjenosti Đakovačko-osječke nadbiskupije bile čuvane u Sloveniji, u prostorima Mariborske nadbiskupije.

Austrijski biskup i teolog Egidije Ivan Živković, kardinal Vinko Puljić i Vojo Lukić