Budi dio naše mreže
Izbornik

Karin: Proslava svetkovine sv. Male Terezije od Djeteta Isusa  

Karin (IKA)

U subotu  1. listopada u Karinu je svečano proslavljena zaštitnica Župe sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa.

Prije mise svećenici su zajedno s vjerničkim pukom u procesiji u kojoj su mladići nosili kipi sv. Male Terezije od Djeteta Isusa prošli oko crkve.  Svečano misno slavlje u sudjelovanju brojnih župljana i hodočasnika iz okolnih mjesta predvodio je župnik Benkovca don Anđelko Buljat.

“Danas slavimo svetkovinu sv. Male Majke Terezije od Djeteta Isusa,  nebesku zaštitnicu vaše župe Karin. Prvi kršćanski odgoj Terezija je primila od majke, no otac je u tome imao aktivnu ulogu. Terezija je sama o njemu posvjedočila: „Dosta mi je bilo promatrati mog oca kod molitve pa da vidim kako mole sveci“. Terezija je bila redovnica, a redovnici su ljudi kojima je svaki dan Bog cilj, a Evanđelje nova snaga i novi koraci. Terezija je shvatila što znači ljubav i stoga je njena  rečenica važna: „U srcu crkve bit ću ljubav”.  Molimo njezin zagovor da i mi budemo oni koji bacamo snopove zlatne svjetlosti,  zaključio je propovijed don Anđelko.

Koncelebrirali su domaći gvardijan  fra Petar Klarić, župnik Kruševa fra Ivan Nimac, župnik Pridrage don Tomislav Baričević , župnik Jasenica i Vinjerca don Ante Delić,  župnik Obrovca i Medviđe don Krešo Čirak i župnik Poličnika don Damir Juričev.  Za svetkovinu vjernici su se pripremali trodnevnicom koju su predvodili don Ante Delić, don Krešo Čirak i don Valter Kotlar.  Na svetkovinu svete Terezije mnogi su se ispovjedili i pričestili. Pjevanje je predvodio mješoviti crkveni zbor  župe Karin.

Novu župnu crkvu Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa blagoslovio je 27. prosinca 2000. nadbiskup Ivan Prenđa, i posvetio 1. listopada 2002. Crkva je jednobrodna sa zvonikom s dva zvona, iza oltara je sakristija s pomoćnim prostorijama. U crkvi se nalazi novi mramorni oltar prema narodu, kameni mramorni ambon i kip sv. Terezije od Djeteta Isusa.

Na kraju mise gvardijan Klarić zahvalio je don Anđelku, svećenicima i svim okupljenim vjernicima na sudjelovanju u slavlju.