Budi dio naše mreže
Izbornik

Karlovac: Predstavljena knjiga Marije Hrsan „Govori mi, Oče Ilija!“

Karlovac (IKA)

Knjiga Marije Hrsan „Govori mi, Oče Ilija!“ predstavljena je u ponedjeljak 16. svibnja u Galeriji „Martin Borković“ Hrvatskoga nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Marija Hrsan je već objavila nekoliko knjiga, a novom se želi predstaviti svojim razmatranjima i duhovnim razgovorima s desetak svetaca. Knjigu je ilustrirao Branko Lovrić Caparin.

O knjizi su govorili s. Mandica Starčević, rektor svetišta mons. Antun Sente i sama autorica. Pročitan je i komentar urednika izdanja – gvardijana Samostana sv. Frane i rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića u Šibeniku fra Ivana Bradarića.

Zašto je baš Ilija u naslovu knjige o svecima objasnila je autorica Hrsan. „Vrlo sam se obradovala kad sam izabrala svog sveca zaštitnika nakon svete mise na svetkovinu Sveta tri kralja. ‚Za narednu godinu si to ti – Oče Ilijo! Dugo već osjećam prijateljstvo prema Tebi. Još u vrijeme mog izbivanja iz vjere, čula sam negdje da si Ti zaštitnik siromaha, pomažeš sirotama i udovicama. I kad sam se za vrijeme okupacije u Domovinskom ratu našla u društvu sirota, ne znajući često što ću od Boga povjerenim ljudima dati za jelo – vapila sam Tebi: Sveti Ilijo, pomozi! I Ti si pomagao – odnekud je dolazila hrana – bilo od Međunarodnog Crvenog križa ili ljudi koji su imali više od mene.‘“

Sestra Mandica uočila je nekoliko zanimljivosti predstavljene knjige koje se očituju u stoljećima u kojima su živjeli navedeni svetci, kao i države u kojima su rođeni i proživjeli svoj zemaljski život te njihovo osobno životno iskustvo i put svetosti. Tako sestra uočava da su svetci iz knjige Marije Hrsan živjeli u rasponu od 9. stoljeća prije Krista, preko 3., 12., 14., 17., 18. i 19. do 20. stoljeća. Također, to su svetci iz Izraela, Egipta, Italije, Portugala, Francuske, Hrvatske, Poljske. Različita su njihova zvanja. Tu je prorok, pustinjak, siromah, propovjednik, dvorenje okuženih bolesnika, klauzurna sestra – zaštitnica misija, svećenik, kardinal, redovnik, redovnica. Obuhvaćeno je tako razgovorima sa svetima vrijeme povijesti spasenja do današnjih dana, kao i svijet predstavljen po pojedinim zemljama, a jednako tako, staleži i narodi. U svojim imaginarnim razgovorima predstavlja izabrane svetce dijelom biografskim podatcima, dijelom ih upoznaje s aktualnom situacijom, dijelom otkriva svoj odnos prema pojedinom svetcu – zaključila je sestra Mandica.

Mons. Sente zahvalio je autorici za to lijepo djelo prisjetivši se kako stalno potiče ljude da zapisuju svoja iskustva s Bogom i uslišanja koja primaju od Boga, zagovorom svetog Josipa ili kojeg drugog sveca. Takva zapisana svjedočanstva, na osobit način ova gospođe Marije Hrsan pomažu i nama svećenicima u naviještanju Radosne vijesti – kazao je mons. Sente. Izrazio je nadu da će autorica uskoro objaviti knjigu razgovora s hrvatskih svecima i blaženicima.

U svojoj recenziji urednik fra Ivan Bradarić između ostalog je zapisao da je o kvaliteti i količini toga „Biti Gospodinovi“ teško govoriti. Crkva to izražava svojim posebnim jezikom kada tek pojedine osobe naziva svetima: osobe istinskih kreposti i vrlina, one koji su se dokazali u herojskom svjedočanstvu ljubavi i dokazali ustrajnost vjere, ostali nepokolebivi u kušnjama i trajno povezani s Bogom – sve do smrti. Da bi i na koncu uskliknuli: Mi smo Gospodinovi. A to nam najbolje svjedoči svetac iz naslova ove knjige.

Autorica je na kraju zahvalila svima koji su joj pomogli u realizaciji izdavanja nove knjige, prigodnim mislima: Sveti Nikola Tavelić, Šibenčanin, privi Hrvatski svetac mučenik i sveti Josip prvi među prvima, Marijini muž i djevičanski otac Sina Božjega zaštitnik naše Domovine. Dva nacionalna svetišta, dvije čvrste stijene na kojima počiva vjera, nada i ljubav, dvije poveznice i jedna Istina, zalog su sigurne budućnosti Crkve u Hrvata.

Knjiga se može nabaviti u suvenirnici Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Josipa i pri Samostanu sv. Frane u Šibeniku.