Budi dio naše mreže
Izbornik

Karlovački političari na duhovnoj obnovi u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru

Tomislavgrad (IKA)

Od četvrtka 10. do subote 12. siječnja u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru održana je duhovna obnova za pedesetak dužnosnika Karlovačke županije na čelu sa karlovačkim županom Damirom Jelićem kao i gradonačelnikom grada Karlovca Damirom Mandićem.

Bila je ovo jubilarna deseta godina da dužnosnici iz grada Karlovca odnosno Karlovačke županije dolaze tijekom drugog tjedna siječnja u karmel na Buškom jezeru a ove kao i prethodne tri godine duhovnu obnovu je vodio p. Zvonko Martić, prior karmela. Tema je bila „Svijet u vjeri, vjera u svijetu, kriza kršćanskog identiteta.

P. Zvonko je otvarajući ovaj duhovni susret istaknuo da je od strane zlonamjernih medija već bilo više negativnih reakcija a da je riječ o tečaju joge, toga ne bi bilo. Deset susreta za njihov karmel znači puno, što je i znak povjerenja koje ovu kuću čini još svetijom. Uvodni dio održao je župan Jelić koji je istaknuo da nam položaj kao kršćanima ne daje pravo nadmoći te se osvrnuo na pojmove zvanja, posla i predanja. P. Martić obradio je teme rada kao sredstva posvećenja, kako kroz rad izražavati svoju vjeru i viziju svijeta. Kriza nastaje zbog dubokih poremećaja u životu pojedinaca kao i suspektnosti prema nacionalnom, vjerskom i osobnom identitetu. Istaknuto je zatim 10 megatrendova u modernom svijetu kao i religija postmoderne. Dominiraju skepsa, agnosticizam, hedonizam i nihilizam. Na kraju, p. Zvonko je posvjestio značaj i prakticiranje vjere u svakodnevnom životu pri čemu, kako je rekao, moramo pronalaziti metode i dopustiti Bogu da djeluje kroz nas.