Budi dio naše mreže
Izbornik

Karmelićanke u Slavonskom Brodu proslavile blagdan utemeljiteljice

Slavonski Brod (IKA)

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova, koje više od pola stoljeća djeluju u Slavonskom Brodu pri Župi Duha Svetoga u Malom Parizu proslavile su u petak 30. listopada blagdan svoje utemeljiteljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa.

Svečano večernje misno slavlje u župnoj crkvi Duha Svetoga uz župnog vikara Zlatka Hnatešina predvodio je domaći župnik Florijan Kvetek. Uz karmelićanke na misi su sudjelovali brojni župljani među kojima i članovi Zajednice karmelskih laika, koji pri toj župi djeluju desetu godinu.

Ocrtavajući život i djelo blaženice župnik Kvetek je na početku mise naglasio kako su njezina i njezinih duhovnih kćeri glavna briga bila siromašna djeca osobito ona koja nemaju obiteljskog doma. Naglasio je da je ona svoj ideal „Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti“ ostvarila, jer je bila majka 1000 sestara i 10.000 ostavljene djece.

U homiliji je istaknuo kako je ona zahvaljujući Božjoj milosti i njezinom kršćanskom odgoju još od mladosti bila uvjerena da svetost pripada svakom kršćaninu. Nadalje je rekao kako je pronalaženje njezinog konkretnog životnog stava od početka povezano s trpljenjem, kao i traženje konkretnog ostvarenja svoje čežnje za redovničkim životom i radikalnim predanjem Kristu i Njegovom Evanđelju.

„Nakon mnogih unutarnjih borbi i kušnji našla je svoje životno zvanje u duhovnosti Karmela… Ujedno je bila fascinirana štovanjem Srca Isusova, simbola i izvora darivateljske ljubavi. To je za nju bio razlog da kontemplativni život poveže s aktivnim redovničkim životom što ju je dovelo do osnutka vlastite Kongregacije Karmelićanki Božanskog Srca Isusova“, rekao je uz ostalo župnik Kvetek. Dodao je kako je njezina povezanost s Kristom bila tako velika da se potpuno sjedinila s Njegovim trpljenjem i napuštenošću, te su njezina velika djela ljubavi proizlazila iz brige da olakša patnje ljudi. Ustvrdio je kako je njezin život svjedočanstvo da veliki ljudi nisu oni kojima je u životu sve uspijevalo, nego oni koji su znali izdržati velike teškoće i probleme, koji pročišćuju čovjeka. Posvijestio je kako „njezino proglašenje blaženom znači da je ona na uzoran i herojski način vježbala kreposti vjere, ufanja i ljubavi, da nam je sada zagovornica na Nebu, te smo pozvani po njezinu zagovoru moliti za postojeća i nova redovnička zvanja“. Tijekom mise na oltaru su bile izložene moći blaženice koje župa posjeduje. Na kraju mise s. Marina Lucija Kolić pročitala je dirljivu pjesmu koju je napisala blaženica, a u kojoj vapi Gospodinu za spas duša.

Misno slavlje, kojemu je prethodila molitva krunice što su je predvodili karmelski laici, animirao je župni zbor predvođen s. Svjetlanom Parađ.

U karmelićanskome samostanu pri župi Duha Svetoga trenutačno djeluje pet redovnica: kućna glavarica s. Emanuela Crnčić te s. Stanislava Vidačković, s. Svjetlana Parađ, s. Marina Lucić Kolić i s. Terezija Havliček.