Budi dio naše mreže
Izbornik

Katedralni zbor u Rijeci prima nove članove

Rijeka (IKA)

U riječkoj prvostolnici Sv. Vida već dugi niz godina djeluje katedralni zbor „Cantores Sancti Viti“. Njeguje sve oblike liturgijske glazbe te u već više od šest desetljeća dugom radu, animiraju sve nedjeljne i blagdanske mise u riječkoj katedrali.

Okupljaju oko 30 članova, raznih dobnih skupina i želja im je osvježiti i proširiti zbor te pozivaju zainteresirane pjevače da im se priključe, poručio je Ivan Nino Načinović, dirigent katedralnog zbora.

Zbor redovno animira liturgijsko pjevanje nedjeljom i blagdanima u 11 sati, a koje predvodi rektor katedrale mons. mr. Matija Matičić. Također, često pjevaju i na svečanim euharistijskim slavljima koje predslavi riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Pripreme za liturgiju održavaju na probama utorkom od 20 do 21.30 sati u katedralnom pjevalištu. Zbor ima veliku notnu riznicu koja predstavlja blago sakralne i svete glazbe, a koju nadopunjavaju novim repertoarom često i modernih autora. „Krajem siječnja službu katedralnog orguljaša preuzeo je Dean Borbelj koji je posljednjih deset godina svirao i vodio glasoviti četveroglasni zbor u župi Jelenje. Svojim iskustvom i ambicioznošću vjerujem da će pridonijeti kvaliteti liturgijskih slavlja u našoj katedrali“, istaknuo je Naćinović.

Mojim dolaskom na službu orguljaša pokrenuli smo inicijativu čija je intencija senzibilizirati ljude za svetu glazbu, potaknuti mlade i one koji se tako osjećaju, da nam se pridruže i tako dodatno osnažiti zbor. Pjevanje u katedralnom zboru, kao središnjem zboru Riječke nadbiskupije, svojevrsna je privilegija i čast za svakoga člana, poručuje novi orguljaš Dean Borbelj.

„Katedrala je stolna crkva mjesnog ordinarija tj. nadbiskupa i kao takva majka svih crkava u jednoj nadbiskupiji. Tijekom povijesti na prvostolne crkve naslanjale su se brojne škole, među njima i učilišta za crkvenu glazbu. Katedrale su uvijek njegovale liturgijsku glazbu u koju spadaju: koralno pjevanje, crkvene pučke popjevke, glazbena polifonija i instrumentalna orguljska glazba. S obzirom da je uz našu riječku katedralu kroz stoljeća djelovalo isusovačko sveučilište, želja mi je da se to nastavi na način da osobito privučemo mlade, srednjoškolce, studente, naravno ne zapostavljajući niti one starije. Stoga, osobito apeliram na ženske glasove soprane i altice, ali i na mladiće i muškarce da nam se pridruže. Ukoliko ne znate koji ste glas, ali imate volju i želju pjevati, javite se te ćemo na individualnoj probi odrediti lagu glasa“, rekao je Borbelj.

Izrazio je želju da riječka prvostolnica bude mjesto okupljanja svih generacija koje svoj obol Bogu daju putem aktivnog pjevanja. Kako je rekao papa Ivan Pavao II.: „Ne bojte se, otvorite vrata Kristu“ ponavljam isto i ja: „Ne bojte se“, javite nam se i pridružite, a dodao bih i sentencu sv. Augustina: „Tko pjeva dvostruko moli“ kazao je novi orguljaš. „Za nove pjevače namjeravamo napraviti posebne probe kako bi ih uveli u liturgijsku glazbu, poučili osnovama tehnika pjevanja i intenzivnije pripremali za nedjeljna misna slavlja. Kroz naš rad želimo graditi zajedništvo, svjedočiti živu vjeru kroz trud koji svi ulažemo dolaskom na zajedničke probe i mise, a Gospodin koji to vidi blagoslivlja i vraća svakome obilatim milostima.“

Zainteresirani pjevači mogu se javiti putem e-mail adrese: dean.borbelj@gmail.com, pozivom na broj: 091 4877 550 ili se jednostavno javiti maestru Naćinoviću ili orguljašu Borbelju nakon nedjeljnoga misnog slavlja.

Ključne riječi:
riječka katedrala zbor