Budi dio naše mreže
Izbornik

Katedralnoj župi u Hvaru dodijeljena sredstva za obnovu sakralnih objekata

Hvar (IKA)

I ove godine za obnovu i održavanje sakralnih objekata u katedralnoj župi sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru Ministarstvo kulture izdvojilo je određena sredstva u sklopu Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima za 2019. godinu.

Za crkvu Svetoga Duha u gradu Hvaru, kasnogotičku crkvu koju je sagradila nekadašnja bratovština Svetoga Duha, katedralnoj župi sv. Stjepana I. namijenjeno je 100.000,00 kuna.

Za potrebe obnove hvarske katedrale Sv. Stjepana I., pape i mučenika, Ministarstvo je odobrilo 100.000,00 kuna. Temeljitoj konstruktivnoj sanaciji katedralni zvonik iz 1549. godine podvrgnut je još 2016. godine zbog zuba vremena, pa je njegova obnova bila nužna. Poslije sanacije zvonika pristupilo se tada i obnovi pročelja hvarske katedrale. „Lice” hvarske stolnice zasjalo je novim sjajem, a početku radova na katedrali prethodio je nadzor koji je obavio splitski Konzervatorski zavod pod čijim je vodstvom i izvršena obnova na katedrali.

U hvarskoj župi izvršena je i obnova na crkvi Sv. Marije Magdalene, podignutoj u 15. stoljeću pored staroga puta iz Hvara prema obližnjoj Milni, na predjelu Plajice. Gotička je to crkva čiju je obnovu podupiralo Ministarstvo kulture koje je u 2018. godini za tu namjenu izdvojilo 28.000,00 kuna. U toj se crkvi tradicionalno o blagdanu sv. Josipa Radnika, 1. svibnja, okupljaju hvarski vjernici i mole za blagoslov polja. U obnovi toga važnoga sakralnoga objekta osim spomenutoga ministarstva sudjelovao je grad Hvar te katedralna župa.

Ministarstvo kulture gradu Hvaru dodijelilo je i 100.000,00 kuna za tamošnju crkvu Sv. Ivana Krstitelja.