Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: hvar

U Hvaru otvorena Godina sv. Prošpera

U povodu 350. obljetnice od dolaska relikvija sv. Prošpera, suzaštitnika Hvara i Hvarske biskupije, u hvarsku katedralnu župu, u Hvaru je u nedjelju, 10. svibnja otvorena Godina sv. Prošpera koja će trajati do 10. svibnja 2021. Svečano večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje, kojim je započela i proslava blagdana sv. Prošpera, predvodio je hvarski biskup Petar Palić.

Svibanjska pobožnost u župi Sućuraj

U župi Sućuraj na otoku Hvaru svake se godine obavljaju svibanjska i listopadska pobožnost u čast Gospi. Tako je i ove godine, ali u uvjetima pandemije COVID-19, u petak 1. svibnja počela svibanjska pobožnost.

Uz posebne mjere zaštite na Hvaru održana procesija Za križen

Na Hvaru je u petak 10. travnja održana tradicionalna procesija "Za križen" jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koja se održava već pet stoljeća, no ove godine u njoj je zbog pandemije koronavirusa moglo sudjelovati 15-tak osoba.

Biskup Palić: Veličina Božića je spasonosna

Božićno misno slavlje u hvarskoj katedrali predvodio je 25. prosinca hvarski biskup Petar Palić u koncelebraciji umirovljenoga biskupa Slobodana Štambuka i župnika don Tonija Plenkovića.

Svečano otvorenje proslave svetkovine svetog Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika Hvarske biskupije i grada Hvara

Svetkovina sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika Hvarske biskupije i grada Hvara otvorena je u utorak 1. listopada u hvarskoj katedrali svečanom Večernjom koju je predvodio hvarski biskup Petar Palić. Na svečanom otvorenju sudjelovali su i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, dubrovački biskup Mate Uzinić, šibenski biskup Tomislav Rogić, vojni biskup u BiH Tomo Vukšić, šibenski biskup u miru Ante Ivas te provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

Prva misa u Hvaru novog župnika don Tonija Plenkovića

U nedjelju 1. rujna ove godine u hvarskoj katedrali večernju misu slavio je novi hvarski župnik don Toni Plenković, s kojim je suslavio don Ivan Jurin. Bio je to njegov prvi susret s vjernicima župe sv. Stjepana u Hvaru u kojoj će vršiti službu župnika nakon odlaska don Milija Plenkovića na novu dužnost.

Prva Zlatna harfa Hvarske biskupije

Na inicijativu i u organizaciji Povjerenstva za liturgijsku glazbu Hvarske biskupije u subotu 15. lipnja u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru održana je prva Zlatna harfa Hvarske biskupije na temu „Alojzije Stepinac prijatelj malenih“. Bio je to susret dječji zborova koji u župama Hvarske biskupije animiraju liturgijsko pjevanje.

U Hvaru proslavljen blagdan sv. Prospera

U Hvaru je 10. svibnja svečano proslavljen blagdan, suzaštitnika grada i Hvarske biskupije sv. Prospera, čije je zemne ostatke iz rimskih katakombi u Hvar donio hvarski biskup Trogiranin Ivan Andreis 1671. godine.

1 2 3