Budi dio naše mreže
Izbornik

Kestutis Kevalas novi nadbiskup u litavskom Kaunasu

Kaunas (IKA)

Papa Franjo imenovao je 19. veljače mons. Kestutisa Kevalasa (48), dosadašnjega biskupa u Telsaiju na zapadu Litve, novim nadbiskupom u Kaunasu, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Kevalas je i rođen u Kaunasu, tamo je studirao i godine 2000. zaređen za svećenika. Godine 2012. papa Benedikt XVI. imenovao ga je pomoćnim biskupom u Kaunasu, a pet godina poslije papa Franjo biskupom u TelsaijuProšle je godine papa Franjo, naime, prihvatio iznenadnu ostavku tadašnjega nadbiskupa u Kaunasu isusovca Lionginasa Virbalasa (58).

Od oko 2,85 milijuna Litavaca oko 80 posto su katolici, oko 4 posto ruskopravoslavni, 2 posto evangelici. Tako je najjužnija od tri baltičke republike jedina većinski katolička, između ostaloga zbog povijesne i zemljopisne blizine s Poljskom.

Litavska Crkva okupljena je u sedam biskupija u dvije crkvene provincije – Vilnius i Kaunas. Predsjednik Litavske biskupske konferencije je nadbiskup Vilniusa Gintaras Linas Grusas (58). Dvojica od trojice baltičkih kardinala su Litavci: Grusasov predšasnik Audrys Backis (83) i isusovac Sigitas Tamkevicius (81), do 2015. nadbiskup Kaunasa, prenosi Vatican Media.