Budi dio naše mreže
Izbornik

Kiril I. zabrinut zbog rata, ali se ne ograđuje od agresije

Moskva (IKA)

Ruski pravoslavni patrijarh Kiril I. je u poruci u povodu Božića po julijanskom kalendaru izrazio zabrinutost zbog rata u Ukrajini, ne ograđujući se pritom od ruske agresije koju je u više navrata podržao, prenosi KNA.

„Ne možemo ne biti zabrinuti zbog današnjih ratnih zbivanja, koja bacaju sjenu na sveto božićno slavlje“, napisao je Kiril u božićnoj poruci koja se tradicionalno čita u crkvama.

Pozvao je na „vjernost našem kršćanskom poslanju“. Ponekad se čini, poručio je, da je dobro nejako i bespomoćno i da čovjek ne može pokrenuti gotovo ništa. Ali to nije točno, ustvrdio je patrijarh. Neka se Bog smiluje narodima Svete Rus´ i neka „nas sve blagoslovi mirom“, zaključio je Kiril I. „Sveta Rus´“ je pojam koji se javlja u ruskoj predaji, umjetnosti i književnosti i upućuje na pravoslavno zajedništvo ruske tradicije. S tim je povezan i pojam „nebeske Rus´“. Izraz vuče korijen iz „Kijevske Rus´“, srednjovjekovne staroslavenske države na području današnjeg Kijeva, koja je prethodila današnjoj Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.

Ruska pravoslavna Crkva slavi Božić po julijanskom kalendaru 7. siječnja, kao i većina pravoslavnih Ukrajinaca. Veliki dio nove samostalne Pravoslavne crkve Ukrajine pod dojmom ruske agresije premjestio je uz službeno odobrenje crkvenog vodstva slavljenje Božića na 25. prosinca. Metropolit Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanij međutim svečanu božićnu liturgiju slavi u subotu 7. siječnja.

Ruski pravoslavni metropolit Kiril I. pozvao je u četvrtak na 36-satni prekid vatre u povodu pravoslavnog Božića, a njegov je poziv prihvatio i ruski predsjednik Vladimir Putin. Ukrajinske su vlasti međutim taj poziv proglasile licemjernim. Tajnik ukrajinskog vijeća obrane i nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov izjavio je da se neprijatelj skriva iza kršćanskih svetkovina. „Gdje je vjera i gdje su svećenici?“, upitao je Danilov, dodavši kao postoji jednostavno rješenje, a to je da Rusija povuče svoje postrojbe iz Ukrajine.

Kiril I. je važan saveznik ruskog predsjednika Putina. Njegove propovijedi u kojima podupire ruski napad na Ukrajinu već mjesecima nailaze na osudu u međunarodnoj zajednici. Zbog toga su Velika Britanija, Litva i Kanada uvele sankcije protiv njega.