Budi dio naše mreže
Izbornik

Kistanje svečano proslavilo svoju zaštitnicu Gospu od Zdravlja

Kistanje (IKA)

U subotu 21. studenoga je Kistanje u Zadarskoj biskupiji, koje pripada Benkovačkom dekanatu, proslavilo svoju župnu svetkovinu Prikazanje Blažene Djevice Marije – Gospu od Zdravlja.


Svečano euharistijsko slavlje predvodio je don Anđelko Kaćunko, župnik Kompolja, Brloga i Vratnika u Gospićko-senjskoj biskupiji, a s njim su koncelebrirali župnik domaćin don Ivan Perković, don Valter Kotlar, župnik Korlata, Popovića i Rodaljica, don Krešo Ćirak, župnik Obrovca i Medviđe, te fra Marko Duran, župnik Promine.

U Bibliji je riječ “zdravlje” spomenuto samo 23 puta, a riječ “zemlja” se spominje oko 2.830 puta

U prigodnoj propovijedi don Anđelko je najprije naveo kako je u Bibliji riječ zdravlje u četiri padeža spomenuto samo 23 puta, za razliku od riječi zemlja – koja se samo u jednini, u šest padeža – spominje oko 2.830 puta! Naravno, naglasio je propovjednik, to ne znači da zdravlje u Svetom pismu nema vrijednost. Štoviše, ono je u Bibliji na velikoj cijeni – posebno u knjizi mudroga Siraha – ali ipak mudri Salomon, kako donosi Knjiga Mudrosti, svjedoči da je ljubio mudrost “više od zdravlja i ljepote” (usp. Mudr 7,10)! Zato prorok Izaija, nastavio je don Anđelko, oko 600 godina prije Krista, naviješta dolazak Sluge Gospodnjega te kaže da je on “naše bolesti ponio, naše boli na se uzeo” i “njegove nas rane iscijeliše” (Iz 53,4-5).

“Dakle, te se riječi odnose na Krista kao savršenog liječnika. Njega je kao ‘Božje zdravlje’ nebeski Otac poslao na svijet kao Spasitelja i Liječnika tjelesa i duša. Znamo, doista, kako je Isus rado liječio, ozdravio mnoge tjelesno bolesne i često ih oslobađao od rana grijeha! I mnogim ozdravljenima je rekao: Idi i više nemoj griješiti!”, podsjetio je propovjednik te dodao kako “i Blažena Djevica Marija, jer je majka Krista Spasitelja i božanskog Liječnika, najljubaznije pritječe u pomoć svojoj djeci koja su u nevoljama”.

Čovjek nije samo tijelo, što je sa psihom, gdje je duša?

“Zato se bolesni često k njoj utječu, često i rado hodočaste u njoj posvećena svetišta, da po njezinu zagovoru, opet zadobiju zdravlje. Doista, sva marijanska svetišta – naša i inozemna – imaju mnoga svjedočanstva toga pouzdanja bolesnih u majku Kristovu, a čuvaju također i dokaze uslišanja odnosno ozdravljenja. Sjetimo se npr. Lurda! No, ne treba se tome čuditi, jer Isusova i naša Majka svoju je brižljivost za potrebne pokazala već u svojem pohodu rodici Elizabeti. A to čini i danas”, aktualizirao je don Anđelko ulogu BDM kao Gospe od Zdravlje.
Naglasio je potom, kako, “kad je riječ o zdravlju, obično mislimo na tjelesno zdravlje”.
“Ali čovjek nije samo tijelo. Što je sa psihom? Gdje je duša? Ako dakle postoji naše psihičko i duševno zdravlje, zašto se vjernici tako malo za njih skrbe? Ovo je ozbiljan problem, jer i suvremena je znanost utvrdila jaku povezanost između tjelesnih i duhovno-duševnih funkcija u čovjeku. Čovjek nije, slikovito rečeno, kao jaje – u kojemu žumanjak (kao ‘duša’) nema veze s bjelanjkom (‘psihom’) premda ih zajedno drži ista ljuska (‘tijelo’). Bog je čovjeka stvorio kao skladno biće, u kojem treba da vlada ravnoteža ako želi biti zdrav, zadovoljan i sretan. A to znači da čovjek mora postići uravnotežen odnos između duhovnog i tjelesnog, između nebeskog i zemaljskog odnosno između vječnog i prolaznog”.

“Mi to dobro znamo. Ali živimo u mentalitetu kulta zdravlja, vitke linije i vječne mladosti”, osvijestio je propovjednik te naglasio da istinski “kršćanin uvijek teži ravnoteži” i da zato ne smijemo zanemariti ništa što je važno, ali moramo stavljati naglasak na ono što je bitno i presudno za našu vječnost, tj. trebamo njegovati razvijanje uma i duše te moliti za takvo cjelovito zdravlje. To je posebno važno danas, istaknuo je vlč. Kaćunko, kada je golem medijski udar usmjeren na um naroda (zaglupljivanjem) i na dušu naroda (moralnim kvarenjem), a prve i glavne žrtve su – djeca i mladi.

Bog je prije dvije tisuće godina uveo reformu zdravstva – dao nam je Krista kao lijek 

“Zapravo, kršćanski roditelji u cijelom svijetu, nažalost, nisu ni svjesni da se nalazimo u pravom pravcatom ratu za duše naše djece! Medijski gledano, društvo je toliko bolesno da je hitno potrebna reforma zdravstva – ali na duhovnoj razini”, naglasio je te dodao da je “Bog je već prije dvije tisuće godina uveo ‘reformu zdravstvenog sustava’ za cijeli ljudski rod – dao nam je Spasitelja, Krista kao ‘lijek’, koji jedini može ozdraviti današnje bolesno društvo, jedini On može iscijeliti sve naše boli i osmisliti naše patnje”, rekao je propovjednik.

“Isus nam je dao i lijekove – sredstva za održavanje zdravlja, a to su sveti sakramenti, u prvom redu sveta Misa, pa molitva, Sv. pismo, dobra djela…! Eto, to je naša kršćanska ‘apoteka’, a upravitelj te ‘ljekarne’ je Gospa od Zdravlja! Današnji blagdan njezina Prikazanja posvješćuje nam kako je BDM Marija od početka Bogu posvećena da nam donese Spasitelja koji je naše ‘Zdravlje’. A ona je njegova suradnica u djelu Otkupljenja, čime je postala za nas posrednica svih milosti – i zdravlja! Zato Mariju častimo i kao Gospu od Zdravlja”, slikovito je opisao don Anđelko te na kraju naglasio da je “kršćanin danas najvažnije biće u svemiru – a ne virus!”

“O kršćanima ovisi sudbina svijeta i njegova zdrava budućnost! Zato moramo biti svjesni velike odgovornosti koju nam je Bog dao. Većina smo u hrvatskom društvu i moramo biti njegovo zdravlje! Jer, ako katolici ne budu ‘zdravlje’ hrvatskoga naroda, mi ćemo izumrijeti za oko sto pedeset godina”, naglasio je vlč. Kaćunko te s optimizmom zaključio da se to ipak neće dogoditi, “zato što imamo dovoljno zdravih obitelji i duhovno zdrave mladeži u cijeloj Hrvatskoj, a poglavito ovdje u Kistanju!”

Zbog “novih okolnosti” izostalo je tradicionalno okupljanje i druženje poslije misnoga slavlja

Na kraju misnoga slavlja, na kojem je pjevanje vodio veliki župni zbor “Sv. Cecilija” pod ravnanjem č. s. Blaženke Delonga, a za orguljama je bio Vinko Tomić, župnik Kistanja don Ivan Perković – koji je član javnog vjerničkog društva ‘Omnia Deo’, te je također upravitelj Nunića i Ervenika – posebno je pozdravio hodočasnike koji iz raznih mjesta redovito dolaze na to slavlje, kao i neke ugledne goste, te je pohvalio domaće vjernike koji su unatoč epidemiološkim teškoćama u velikom broju došli na svečanost, a zahvalio je svima koji su doprinijeli organizaciji slavlja.

Potom je posebno pozdravio nazočne svećenike, a predvoditelju je ujedno zahvalio na poticajnim riječima i ohrabrenju te mu za sjećanje u ime župe darovao spomen-knjigu “Kistanje – Novo Janjevo 1997.-2017.” i kip Bl. Alojzija Stepinca, izrađen u obitelji Nikole Golomejića iz Kistanja. Župnik Don Ivan Perković na kraju je vjernike zamolio za razumijevanje što zbog “novih okolnosti” mora izostati tradicionalno okupljanje i druženje poslije misnoga slavlja, te je izrazivši nadu da će to biti moguće već sljedeće godine, potaknuo sve okupljene da se na tu nakanu žarko mole Gospi od Zdravlja.