Budi dio naše mreže
Izbornik

Knin proslavio sv. Antu

Knin (IKA)

Grad Knin i župna zajednica u Kninu proslavili su u nedjelju 13. lipnja svoga nebeskog zaštitnika svetog Antu Padovanskog svečanim misnim slavljem koje je u crkvi Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, kao i procesiju koja je krenula od crkve Sv. Ante, predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Koncelebrirali su fra Mario Lemo, fra Božo Ančić i župnik u Kninu fra Josip Gotovac. U procesiji su sudjelovali brojni vjernici, pripadnici Hrvatske vojske i policije i članovi raznih udruga.

U homiliji biskup Rogić kazao je kako sveti Ante i danas poučava živjeti po evanđelju, po Kristovoj zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu. „Uvijek željeti drugima samo dobro. Ravnati se Isusovim zlatnim pravilom: Ne činiti drugome što ne bi volio da on učini tebi. Kako bi svijet mogao preko noći biti drugačiji kad bi ljudi prihvatili evanđelje, zapovijed ljubavi i Isusovo zlatno pravilo za odnose među ljudima. A tako se postaje i ostaje Kristov“, kazao je biskup.

Istaknuo je kako je sveti Ante neumorno poučavao, bodrio, vjernike hrabrio da ustraju u krepostima usprkos poteškoćama. „Kreposti, vrline su darovi Duha koje treba uzgajati u svojoj duši. Kao što su apostoli na Duhove govorili drugim jezicima tako je sveti Ante kršćanske vrline smatrao govorom – svjedočanstvom za Krista: bilo da se radi o poniznosti, skromnosti, strpljivosti, poslušnosti. Ako ove kreposti živimo onda svojim životom govorimo. Ili kako bi rekao sveti Ante: „Njima govorimo kad ih drugima pokazujemo životom. Riječ je živa kad govori život. Neka zato prestanu riječi, a neka progovore djela.“ Živjeti jedni za druge, na to smo pozvani, tada smo Kristovi i tada govore djela, poručio je u homiliji, između ostaloga, biskup Rogić.

Ključne riječi:
Antunovo u Kninu biskup Rogić