Budi dio naše mreže
Izbornik

Knjiga „Pobačaj-drama savjesti“ dr. Tončija Matulića predstavljena u Lapadu

Lapad (IKA)

U petak 10. svibnja u crkvi sv. Mihajla u Lapadu predstavljena je knjiga prof dr. sc. Tončija Matulića „Pobačaj - drama savjesti“. Uz autora o knjizi je govorio franjevac dr. sc. Ante Bekavac.

Moderator predstavljanja teolog Šime Zupčić uz pozdrave okupljenima osvrnuo se na važnost teme o kojoj govori knjiga „Pobačaj-drama savjesti“. Naglasio je da tema knjige nije svjetonazorsko pitanje već pitanje života i smrti onih najmanjih, najranjivijih i najnemoćnijih.

Dr. Bekavac na početku svoga izlaganja istaknuo je da se govor o pobačaju u suvremenom svijetu čini skandaloznim. Suvremeni čovjek ne želi vidjeti svu dramatičnost i moralno zlo hotimičnog ubojstva nedužnog ljudskog bića. U suvremenom svijetu se javlja potreba da se pobačaj sakrije u sferu privatnosti iz dva razloga, nastavio je predavač, a to su svijest o grijehu i nijekanje grijeha. U današnjem društvu pobačaj se želi prikazati kao izraz ljudske demokracije i kao medicinsko liječenje. Ova knjiga raskrinkava opasne laži i zablude s kojima živimo, naglasio je predstavljač.

Knjiga ima osam poglavlja kroz koje je predavač prošao naglasivši ono najvažnije u svakom od njih. Predavač se posebno osvrnuo na savjest te se upitao ako je savjest najskrovitija jezgra i svetište čovjeka u kojem je on sam s Bogom i čiji mu glas odzvanja u nutrini onda dobro treba ljubiti i činiti a zlo izbjegavati. U slušanju savjesti se nalazi izvor ljudskog dostojanstva te je onda svima jasno o kakvoj se drami radi. Izvor te drame je grijeh. Grijeh sprječava čovjeka da ostvari puninu svoga bića na koju ga Bog poziva od trenutka začeća.

Danas govor o pobačaju izaziva prijepore, sukobe ,isključivosti, etiketiranja pa čak i prezir i mržnju prema onima koji se zalažu za ljudski život koji ima svoj početak i svoj kraj. Svi smo duboko gurnuti u duboko stanje moralne i intelektualne podijeljenosti, kako kaže sam autor knjige. Knjiga iznosi sustavno argumente obrazlažući razloge u prilog zaštiti i poštivanju prava na život svakog ljudskog bića od prvog časa njegovog postojanja. Ona ima za cilj pridonijeti ispravnom donošenju moralne odluke kad se radi o pitanjima ljudskoga života, zaključio je dr. Bekavac.

Autor knjige dr. Matulić obraćajući se auditoriju krenuo je od znanstvenog stajališta kojeg su potvrdili stručnjaci sa sva četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj da ljudski život počinje od trenutka oplodnje i da bi bila gruba povreda medicine i znanosti da je izneseno nešto drugo. Naglasio je da se u javnim raspravama često poseže za sintagmom temelja na znanstvenim činjenicama te da se njegova knjiga na znanstvenim činjenicama i temelji. Progovorio je i o važnosti priziva savjesti naglasivši daje to antropološki a ne religiozni čin. Uvijek smo dužni djelovati po svojoj savjesti,ona je ispred svega, a ukidanje priziva savjesti je ukidanje čovjeka, zaključio je dr. Matulić.

O pitanju pobačaja i vlastitim iskustvima govorila je i ginekologinja iz Osijeka Margareta Ugljarević. Istaknula je da njene kolege često ne prihvaćaju činjenicu da je embrij život te da su je smatrali zaostalom jer se pozivala na priziv savjesti. Zbog priziva savjesti su je odbili na razgovoru za posao. Naglasila je kako ženama u tim važnim i osjetljivim trenutcima treba pomoć i od obitelji i od cjelokupnog društva jer im je važna ta podrška.

Na kraju predavanja slušatelji su postavljali pitanja predavačima.