Budi dio naše mreže
Izbornik

Kod Gračaca zabilježen snažan potres magnitude 4,2 po Richteru

Gračac (IKA)

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su potres s epicentrom 20 kilometara sjeverozapadno od Knina (Duboki dol kod Gračaca), izvijestilo je u nedjelju 20. rujna Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske.

Jačina potresa u epicentru iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio na splitskom, šibenskom i zadarskom području.

Županijski centri 112 primili su mnoštvo dojava građana, međutim do sada nisu zaprimljene dojave o oštećenjima ili ozlijeđenima.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je za N1 televiziju da je potres koji je pogodio područje oko Gračaca bio snažan, no nisu dobivene nikakve dojave o materijalnim štetama, a poručio je i kako ga ne treba dovoditi u vezu s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja.

“Potres je bio umjereno jak-jak. Dakle, radi se o snažnom potresu koji se u užem epicentralnom području značajno manifestirao i osjetio što je izazvalo veliku zabrinutost građana. Osjetio se na širem području, skroz do Zadra, Biograda, Knina te je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, makar do sada nismo primili dojavu o nikakvim materijalnim štetama”, izjavio je Kuk za N1.

Naglasio je i kako potres ne treba povezivati s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja jer oni nisu izravno povezani. Područje oko Gračaca, Knina i južni dio priobalja je također jako seizmički aktivan i u njemu se potresi događaju, ustvrdio je.

“Radi se o jakom potresu, ali ne tako jakom da bi trebao izazvati materijalne štete i nadamo se da se radi o uobičajenoj seizmičkoj aktivnosti”, zaključio je za N1 televiziju seizmolog Krešimir Kuk, a prenosi Hina u nedjelju 20. rujna.