Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Kod Ravnog otkrivena reljefna oltarna pregrada iz crkve iz 9. stoljeća

Zavala (IKA)

Arheološki tim otkrio je kamenu reljefnu ploču oltarne pregrade na nalazištu ostataka crkve sv. Petra iz 9. stoljeća na području Ravnog na jugu Bosne i Hercegovine, objavila je HINA.

Radeći na arheološkom lokalitetu Crkvina u mjestu Zavali na ostacima crkve sv. Petra pronađen je vrijedan dokaz o ukorijenjenosti kršćanstva na tomu području od ranih vremena, istaknula je arheologinja dr. Snježana Vasilj sa Sveučilišta u Mostaru.

„Dugo smo radili. Dugo smo se trudili. Bio je veliki posao. Istraživanja su obuhvatila dvije crkve, a kad smo završili istraživanja onda se ispostavilo da je pet crkvi“, rekla je za RTV HB.

„Ovo je za mene kruna istraživačkog rada. Našli smo ploču s reljefom oltarne pregrade koja asocira upravo na vrijeme najstarije crkve iz doba predromanike“, rekla je dr. Vasilj. Na ploči se, koja je, kako kaže, bogato ukrašena, nalaze simboli vezani uz kršćanstvo. To je ptica koja drži grozd ili pak kalež.

„Dugo smo radili, dugo smo istraživali. Sasvim je sigurno da se devet stoljeća kršćanstvo na tome prostoru kontinuirano njegovalo. Posebno je to transparentno u srednjem vijeku“, istaknula ja.
Tijekom višegodišnjih istraživanja zaključeno je kako je na lokalitetu bilo izgrađeno čak pet crkava kroz dugu povijest. Na mjestu gdje je pronađena oltarna pregradna ploča zabilježeni su ostaci triju crkvi.

Dr. Vasilj pojasnila je kako je crkva sv. Petra jedinstvena u BiH, a u Hrvatskoj postoje samo dvije slične građevine.

Osim tih objekata, u maloj crkvi i prostoru oko nje istražen je niz grobova koji svojom brojnošću, položajem, načinom gradnje, brojem sahranjenih osoba upotpunjuju znanstvenu sliku o ovom lokalitetu, objavila je HINA.

lokalitet Crkvina u Zavali kod Ravnog / Foto: ravno.ba

pronađena oltarna pregrada na lokalitetu Crkvina u Zavali kod Ravnog / Foto: medjugorje-info.com