Budi dio naše mreže
Izbornik

Kolaudacija obnovljenih orgulja crkve sv. Blaža

Zagreb (IKA)

Svečani koncert kolaudacije obnovljenih orgulja crkve sv. Blaža u Zagrebu održan je u srijedu 31. siječnja, na blagdan sv. Ivana Bosca, prvog dana trodnevnice uoči proslave župne svetkovine.

Glavni kolaudant orgulja bio je prof. Pavao Mašić koji je biranim kompozicijama predstavio zvučni kapacitet orgulja sv. Blaža, izgrađenih 1911. godine u radionici Heferer u Zagrebu i postavljenih u crkvu 1915. godine. Orgulje crkve sv. Blaža su potpuno pneumatske orgulje koje posjeduju jedanaest zvučnih registara (svaki registar posjeduje 58 tonova odnosno svirala, s ukupnim brojem svirala 810 komada). Sviraonik orgulja sadrži jednu manualnu te pedalnu klavijaturu. Kućište orgulja izrađeno je u stilu neoklasicizma s blagim secesijskim elementima.

Na početku koncerta župni zbor crkve sv. Blaža izveo je „Hvalite Gospoda“ H. Schulza, dok je u glavnom dijelu programa prof. Mašić maestralno izveo tri kompozicije: „Verseti za orgulje“ F. Dugana, „Elegiju u d-molu“ F. Lučića i „Scherzo u d-molu“ F. A. Guilmanta. Uz prof. Mašića u programu koncerta sudjelovali su orguljaši crkve sv. Blaža  prof. Davor Ljubić, glavni orguljaš, s djelom L. Boëllmanna „Suite gothique“ i m. Ivan Šćepanović s improvizacijom na „Tebe Boga hvalimo“.

Generalnu obnovu ili restauraciju orgulja izveli su Philipp Amon Ličanin, dipl. graditelj i restaurator orgulja i Toni Odak, orguljar na školovanju. Po završetku svečanog kolaudacijskog koncerta preč. Borna Puškarić, župnik Župe sv. Blaža, uručio je prigodne zahvalnice restauratorima naglasivši svoje zadovoljstvo da je projekt, kojim je orguljama udahnut novi muzički život, uspješno dovršen. Obnovi orgulja u trajanju od tri mjeseca pristupilo se odmah po završetku radova na konstruktivnoj obnovi unutrašnjosti crkve koji su dovršeni u srpnju 2023. godine.