Budi dio naše mreže
Izbornik

Kolbova proslavljena u Podhumu

Podhum (IKA)

Blagdan sv. Maksimilijana Marije Kolbea i osma obljetnica posvete crkve proslavljeni su od petka 11. do ponedjeljka 14. kolovoza 2023. u Podhumu u Župi sv. Mihaela – Jelenje, objavljeno je na stranici Općine Jelenje.

Proslava je počela u petak križnim putom kroz Podhum do mjesta pogibije podhumskih žrtava. Molitvu su predvodili župnik Ivan Milardović i sužupnik Miroslav Pergl.

U nedjelju je svečano proslavljena osma obljetnica posvete crkve sv. Maksimilijana Kolbea. Vjernici su se okupili da bi sa župnikom i sužupnikom zahvalili za blagoslove koje su primili po sv. Maksimilijanu. Također su se tom prigodom oprostili od svojih dosadašnjih pastira koji odlaze na nove službe. Prije mise krunicu su predmolili članovi Vojske Bezgrješne.

Na sam blagdan sv. Maksimilijana prijepodnevnu misu predslavio je vlč. Pergl, a večernju župnik u Voloskom vlč. Marijan Žderić. U propovijedi je istaknuo važnost ljubavi prema bližnjima te podsjetio prisutne na Božju ljubav prema čovječanstvu, koja se očitovala u darovanju Sina. Također je naglasio da su međusobna podrška i suosjećanje temeljni elementi ostvarenja istinske ljubavi prema sebi i drugima.

Pomažući drugima pomažemo sebi, usrećujući druge usrećujemo sebe – zaključio je vlč. Žderić.

Nakon mise, svečano su blagoslovljene obnovljene kapelice u Podhumu. Kapelice, sagrađene prije 125 godina, su kulturno i duhovno naslijeđe mjesta te su bile značajan simbol vjerske tradicije, objavljeno je na općinskoj stranici.